Foto:
Foto:

Konec oktobra je v Ljubljani gostovala Avstralska legenda Nick Cave s svojo skupino The bad seeds.

Nick Cave, daljše Nicholas Edward Cave, je star že 60 let, prijel pa se ga je vzdevek 'temni princ' rock glasbe, kar mu glede na emocionalno intenzivnost pesmi in obsesijo s temami kot so smrt, religija, ljubezen in nasilje tudi pristaja.

Preden se je posvetil glasbi je študiral umetnost, z glasbo pa je pričel kot frontman skupine Boys next door, ki so se preimenovali v Birhtday party. Postal je centralna figura pri razvoju post-punk scene v Melbournu, kmalu pa se je skupina preselila v London in razvila še bolj temačen in zahteven zvok zaradi česar je pridobila vzdevek 'najbolj nasilna skupina na svetu'. Birtday party so imeli ogromen vpliv na razvoj gothic rocka in Cave s svojo podobo je bil pravi primer za predstavnika tega žanra.

Po razpadu skupine je Cave ustanovil Nick Cave and the Bad Seeds in z njimi do sedaj izdal 16 albumov, zadnjega, Skeleton tree, lani. Nekatere pesmi z njega smo imeli priložnost slišati tudi na koncertu, kot tudi njihovo podpisno pesem The Mercy seat iz leta 88.

Ta je dober primer njihovega dela, saj vključuje vplive duhovnega in delta bluesa, ki jih je zaznamoval na začetku ustvarjanja, prav tako pa Cave-ovo obsedenost z principi slabega proti dobrem iz stare zaveze.

Cave-ove pesmi so bile večkrat prirejane, med drugim tudi s strani skupin kot so Metallica in Arctic Monkeys ter tudi Johnny Cash-a, ki je priredil pesem Mercy seat. Poleg nje sta mnoge priredbe doživele tudi pesmi 'Where the wild roses grow' z Kylie Minogue, ki je tudi njegov največji mainstream hit ter 'Into my arms', ki jo je prav tako zaigral v Ljubljani. Cave je zaigral tudi 'Red right hand', ki je posebna po tem da so jo drugi tako prirejali kot remixali ter uporabljali za semple.

Omenimo še, da je Cave aktiven tudi v filmskem svetu ter kot pisatelj. Končali pa bomo z njegovo "Stagger Lee", ki je prav tako bila zaigrana na koncertu, je pa dejansko priredba popularne folk pesmi, ki govori o umoru Billy Lyons-a. Zgrešil ga je temnopolti zvodnik z imenom "Stag" Lee Shelton v St. Louis, Missouri-u, na božič leta 1895. Zločin je hitro vstopil v Ameriško folkloro in je bil leta 1911 prvič uglasben ter leta 23 posnet s strani skupine Fred Waring's Pennsylvanians ter postal hit.

Verzija Mississippi John Hurt-a iz leta 28 je pesmi določila končno obliko, čeprav pesem najdemo z množico različic besedila. Novo uspešno izvedbo je izdal pianist iz New Orleansa, Archibald, leta 50. sledile so še priredbe v 60tih s strani zvezd kot so Ike and Tina Turner, James Brown in Wilson Pickett, kasneje pa še s strani skupin The Youngbloods, The Grateful Dead, Fabulous Thunderbirds, Snatch in the Poontangs.

Prince Buster & the Trojans so posneli uspešno ska verzijo leta 90, za njimi pa seveda svojo še Nick Cave and the Bad Seeds na albumu Murder Ballads iz leta 96.