Big Bandu RTV Slovenija bo dirigiral Lojze Krajnčan Foto: RTV SLO
Big Bandu RTV Slovenija bo dirigiral Lojze Krajnčan Foto: RTV SLO

Big Band RTV Slovenija bo v radijskem koncertu predstavil glasbo avtorjev, ki se na koncertnih sporedih Big Banda RTV Slovenija pojavljajo prvič. Gre za šest skladateljev iz različnih držav.

Iz Slovenije prihajata avtorja mlajše in srednje generacije: Leon Firšt, izjemno ustvarjalen in mednarodno nagrajeni skladatelj najmlajše generacije, ki deluje tudi na področju jazza in je za to priložnost napisal suito z naslovom »Bad Dreams Suite« v treh stavkih, in Anže Vrabec, že uveljavljeni pianist in aranžer, ki je za Big Band RTV Slovenija napisal noviteto z naslovom »Trijintrijeset«.


V spored bo vključena partitura mednarodno priznane češke skladateljice in dirigentke Stepanke Balcarove, ki igra tudi trobento in jo poznamo po delu z uspešnim jazzovskim kvintetom Inner Spaces ter po vodenju progresivnega big banda Concept Art Orchestra.


V Severni Makedoniji ustvarja Vladimir Nikolov, avtor in dirigent, ki bi moral naš orkester voditi v mednarodnem projektu Jumbo Big Band, a nam je pandemija marca 2020 prekrižala načrte. Nikolov dela tudi s skupino Nikolov-Ivanović Undectet, ki jo je ugledna ameriška jazzovska revija Downbeat označila kot najbolj ustvarjalno aktualno veliko jazzovsko zasedbo v Evropi.


Hrvaško bo zastopal uveljavljeni jazzovski skladatelj Antun Tomislav Šaban, ki je sicer klasično izobražen skladatelj, a se vse bolj uveljavlja tudi v jazzu.


Na radijskem koncertu pa bo Big Band RTV Slovenija izvedel še glasbo Tobiasa Hoffmana, nagrajenega avtorja evropskega jazzovskega tekmovanja (European jazz competition). Hoffman je nemški saksofonist, skladatelj in aranžer, ki živi ter ustvarja na Dunaju.
Koncert bomo neposredno prenašali na Prvem programu Radia Slovenija

Spored koncerta:

Anže Vrabec (Slovenija): Trijintrijeset
Leon Firšt (Slovenija): Bad Dreams Suite
Stepanka Balcarova (Češka) : Trawa Zielona
Tobias M. Hoffman (Avstrija): The Lake
Antun Tomislav Šaban (Hrvaška): Naslov bo napovedan v oddaji
Vladimir Nikolov (Makedonija): The Wisdom Algorithm

Big Bandu RTV Slovenija bo dirigiral Lojze Krajnčan. Oddajo bo vodil Milan Krapež, urednik Sobotnih glasbenih večerov pa je Jane Weber.