Iz različnih zornih kotov bomo v Slovenskem sporedu ORF do petka po prazniku svetih treh kraljev pogledali na leto, ki se nagiba h koncu.

2015 dve pomenljivi obletnici

Leto 2015 je bilo za Koroško in Štajersko pomenljivo zaradi 60. obletnice Avstrijske državne pogodbe (ADP), v širšem pogledu pa zaradi 70. obletnice konca druge svetovne vojne. Sogovorniki iz kulturno-politične in kmetijsko- gospodarske srenje slovenske narodne skupnosti bodo razložili, da je bilo tudi sicer pestro in zanimivo. Pogovore ob prehodu iz starega leta v novo začenjamo s politiki.

Občutek nevključitve na deželna praznovanja

Podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip je bil 13. novembra 2015 na seji v Celovcu izvoljen za predsednika sosveta za slovensko narodno skupnost pri Uradu zveznega kanclerja na Dunaju. Za NSKS je Nanti Olip poslovodja družbe Slomedia, ki so-izdaja časopis Novice. Analiza s sodobno interpretacijo 7. člena ADP ter odprta vprašanja 39 let po sprejetju zakona o narodnih skupnostih sta ključni temi, ko poslujoči podpredsednik NSKS Nanti Olip presoja iztekajoče se leto.

Olip govori tudi o občutku nevključitve narodne skupnosti v počastitve pomenljivih obletnic. Novi predsednik sosveta želi enkrat za vselej poskrbeti, da bodo ustanove koroških Slovencev prejela sredstva prej, kot doslej.

Iz različnih zornih kotov bomo v Slovenskem sporedu ORF do petka po prazniku svetih treh kraljev pogledali na leto, ki se nagiba h koncu.