Ivan Kristan. Foto: Borut Zivulovic / Bobo
Ivan Kristan. Foto: Borut Zivulovic / Bobo

Pomembna predvsem zaradi 7. člena

V mariborski univerzitetni knjižnici so v ponedeljek vabili na predstavitev knjige „Osamosvojitev Slovenije in ADP - Pogled z Dunaja in iz Ljubljane“ avtorja Ivana Kristana, prvega predsednika državnega sveta Republike Slovenije. Publikacija je izšla lani v založbi Gospodarski vestnik v Ljubljani.

Priznani slovenski pravnik in nekdanji rektor Univerze v Ljubljani je pri javni razpravi razložil, zakaj se tako neutrudno zavzema za notifikacijo ADP, ki iz vidika Slovencev ni pomembna samo zaradi določbe državne meje med Avstrijo in Slovenijo po 5. členu, temveč tudi zaradi 7. člena, ki zagotavlja pravice slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in Štajerskem.

„Neznosna situacija“

Maja 2015 je Kristan skupno s Francetom Bučarjem, soustanoviteljem samostojne Slovenije, podpisal poziv k notifikaciji ADP. 25 let po svoji osamosvojitvi Slovenija v očeh avstrijske politike v zvezi z ADP še vedno ni pravnomočna naslednica Jugoslavije, kar je po oceni angažiranega pravnika Kristana neznosna situacija in po njegovih besedah „državna sramota“.

Poziv Kristana podpira tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Maribor, Marjan Žnidarič, ki opozarja na zgodovinsko vlogo slovenski partizanov, ki so po njegovem mnenju vplivali tudi na nastanek svobodne Avstrije in državne pogodbe.

Žnidarič: „Eden od vidikov je bilo odporniško gibanje“

Podporniki notifikacije iz politike in literature

Med podporniki poziva k notifikaciji Avstrijske državne pogodbe so znane osebnosti iz sveta politike, kot na primer Danilo Türk ali ljubljanski župan Zoran Janković in literature, med njimi tudi Boris Pahor, ki v knjigi Ivana Kristana govori o „zgodovinskem madežu slovenske politike“. Pri javni razpravi v Mariboru ni bilo niti enega predstavnika medijev Slovenije, kar nakazuje na odsotnost zanimanja za to perečo tematiko. Marjan Žnidarič opaža splošno razočaranje nad politiko v Sloveniji.

Pravnik Ivan Kristan navaja več razlogov, zakaj Slovenija še ni notificirala ADP, v ospredju pa je v glavnem želja slovenske diplomacije po nemotenih medsosedskih odnosih. Ena od glavnih točk za nasprotovanje Avstrije pa je po mnenju Kristana sedmi člen, ki določa še ne docela uresničene pravice slovenske narodne skupnosti.


Več na slovenci.orf.at