Foto: Novice.at Foto:
Foto: Novice.at Foto:

Kot je v sporočilu za javnost zapisal predsednik programskega sveta Novic, Danilo Katz, je pod danimi pogoji, zaradi finančne negotovosti in v obstoječi strukturi, po presoji Programskega sveta, razvijanje kakovosti časopisa zelo otežkočeno oziroma skoraj nemogoče. Čeprav je programskemu svetu uspelo izvesti prvi javni hearing za imenovanje glavnega urednika in uvedbo uredniškega statuta ter s tem v zvezi preprečitev možnosti direktnega vplivanja na urednice in urednike, je uredniška ekipa pod nenehnim pritiskom. Prizadevanja lastniških organizacij za rešitev časopisa so privedla do le delnega uspeha. Izhajanje časopisa je za daj zagotovljeno le do konca leta. Po drugi strani pa sta naraščajoče število bralk in bralcev in uspešno izvedena solidarnostna akcija dodatna dokaza za priljubljenost časopisa.

Programski svet pričakuje, da bo v bodoče tudi Republika Avstrija prispevala vsaj isti delež, kot ga prispeva Republika Slovenija, čeprav je ta delež financiranja zaradi varčevalnih ukrepov v zadnjih letih zmanjšala skoraj za polovico. »Šestdeset let po podpisu državne pogodbe, v kateri se je Avstrija zavezala, da med drugim skrbi tudi za tisk v jezikih manjšin, bi bil čas, da Avstrija izpolni tudi to dolžnost. Vse ostalo bi bila sramota«, meni Danilo Katz.

Programski svet napoveduje, da bo v primeru, če do marca prihodnjega leta ne bo prišlo do konkretnih premikov na bolje in strukturnih sprememb, ukinil svoje delovanje.