S tradicionalno predstavitvijo novih publikacij so se ta ponedeljek v Celovcu začeli medtem že 17.Primorski kulturni dnevi na Koroškem. Niz prireditev bo nudil do 28. novembra vpogled v pestro in raznoliko kulturno delovanje slovenske narodne skupnosti na Primorskem.

Desetletna kulturna izmenjava

Kulturna izmenjava med Primorsko in Koroško sega nazaj že v povojna leta, ko so posamezniki in tudi nekatera društva organizirali gostovanja na tej ali oni strani meje.

Za redno sodelovanje so se dogovorili leta 1983

Leta 1983 pa je sodelovanje dobilo novo kvaliteto, ko so se predstavniki Zveze kulturnih društev v Gorici, Slovenske prosvete v Trstu ter zastopniki Krščanske kulturne zveze (KKZ) iz Celovca dogovorili na redno in kompaktno kulturno izmenjavo. Od takrat se vsako leto izmenično predstavljajo Koroški Slovenci pri rojakih v Italiji in leto na vrh, kulturni ustvarjalci rojakov pri nas na Koroškem.

Skupen koncert in odprtje razstave

V sklopu letošnjih Primorskih kulturnih dnevov na Koroškem so v torek v Domu v Tinjah odprli razstavo likovnih del Deziderija Švare. Na tradicionalnem srečanju slovenskih glasbenih šol pa so za tem nastopili učenci glasbene šole Emil Komel iz Gorice in Glasbene matice iz Trsta skupaj z vrstniki iz Slovenske glasbene šole dežele Koroške.

Gledališke skupine iz Trsta in Števerjana

Do 28. Novembra bodo gostovale še gledališke skupine iz Trsta in Števerjana. Na sporedu pa bo spet izmenjava mnenj, stališč in izkušenj političnih predstavnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji in na Koroškem. Na okrogli mizi v četrtek v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu bodo tokrat v središču razprave varčevalni ukrepi in kako zaradi krajšanja finančnih sredstev zagotoviti nadaljnje delovanje slovenskih struktur.

Pavlin: „V Italiji moderno, da se vse reformira“

Slovenci v Italiji pa so soočeni še z drugim, narodnopolitično mogoče še večjim problemom. V sklopu upravne reforme država združuje občine in pokrajine. V večjih upravnih enotah pa bi se možnost političnega soodločanja predstavnikov slovenske narodne skupnosti bistveno znižala, če ne celo povsem izničila, se boji Damjan Pavlin iz Slovenske katoliške prosvete v Gorici.

„Skupni evropski prostor prinesel pozitivne učinke“

Kulturna ustvarjalnost Slovencev v Italiji je že od nekdaj svetla točka življenjskega utripa slovenske narodne skupnosti na Primorskem, pravi Pavlin. Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo pa bolj kot prej dosežejo tudi večinski narod.

Damjan Pavlin je Slovenski katoliški prosveti dolga leta predsedoval. 17. Primorske kulturne dneve na Koroškem bodo zaključili v nedeljo, 29. novembra z gledališko predstavo v farnem domu v Selah. Dramska družina F.B. Sedej iz Števerjana bo gostovala s predstavo „Aulularia“. Predstava je bila nagrajena s posebnim priznanjem za likovno celovitost na 54. Linhartovem srečanju v Postojni.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci

S tradicionalno predstavitvijo novih publikacij so se ta ponedeljek v Celovcu začeli medtem že 17.Primorski kulturni dnevi na Koroškem. Niz prireditev bo nudil do 28. novembra vpogled v pestro in raznoliko kulturno delovanje slovenske narodne skupnosti na Primorskem.