Tokrat so v ospredju učenje in sodelovanje z drugimi evropskimi manjšinami, s čimer naj bi se okrepila izmenjava izkušenj med njimi.

Poslanec italijanske narodnosti v slovenskem parlamentu Felice Žiža bo imel danes predavanje o uresničevanju ustavnopravnih določb italijanske narodne skupnosti v Sloveniji. Pri tem bo, kot so sporočili iz Mohorjeve, v ospredju kakovostno šolstvo pripadnikov avtohtone italijanske narodne skupnosti na narodno mešanem območju v Sloveniji, uresničevanje ustavnopravnih aktov, ki zagotavljajo dvojezičnost na območju, kjer v Sloveniji živi italijanska manjšina, ter izzivi glede RTV Koper/Capodistria.

Prihodnji ponedeljek, 4. aprila, bo poslanec v deželnem zboru nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein, ki meji na Dansko, Christian Dirschauer spregovoril o udeležbi danske in frizijske narodne skupnosti v Nemčiji ter o zbirni stranki danske manjšine in Frizijcev (SSW). SSW ima od septembra prvič po letu 1953 svojega poslanca v nemškem bundestagu.

Spomladanske prireditve v sklopu Manjšine – okno v svetu se bodo končale s predstavitvijo knjige o politiki krajevnih imen na večjezičnih območjih ter primerjavah avstrijske Koroške s češko regijo Tešin, ki jo bosta predstavila avstrijski kulturni geograf in kartograf Peter Jordan ter češki kulturni antropolog Premysl Macha.