Sotočja - Mednarodni Cikl Cakl na avstrijskem Koroškem

V Šmihelu pri Pliberku se danes začenja tradicionalni mednarodni lutkovni festival Cikl Cakl, na katerem se bo do nedelje zvrstilo 9 predstav lutkovnih skupin iz Avstrije, Slovaške, Češke, Italije, Velike Britanije in Slovenije. Tokratni festival, ki ga pripravlja tamkajšnje Katoliško prosvetno društvo skupaj s Krščansko kulturno zvezo iz Celovca, prinaša kar nekaj novosti. Ena od njih je, da bodo na otvoritvi sodelovali tudi učenci četrtih razredov tamkajšnje ljudske šole, vključeni v poseben triletni projekt, namenjen seznanjanju otrok z lutkami. Kot pravi Micka Opetnik, predsednica društva, želijo predstaviti lutkovno dejavnost vsem otrokom, ki obiskujejo ljudsko šolo, jim omogočiti, da na delavnicah sami ustvarjajo in obiščejo čim več predstav. Teh v prihodnjih dneh v Šmihelu ne bo manjkalo.

Poleg sodelovanja mladih lutkarjev iz domače ljudske šole, ki se bodo pod vodstvom režiserke Alenke Hein predstavili na otvoritvi festivala, je letošnja novost gostovanje festivala v Celovcu in prvič tudi v Sloveniji, na Prevaljah, kjer se bo v okviru festivala prav tako prvič predstavil lutkar iz Velike Britanije Drew Colby.

Selektorica festivala Veronika Kušej med tokratnimi vrhunci izpostavlja lutkovno – gledališki in glasbeni večer Christiana Bochdansky – a, ki se mu bo pridružila znana dunajska glasbena skupina Die Strottern. Zadovoljna pa je tudi, ker se bodo v Šmihelu prvič predstavili študenti znane gledališke akademije iz Prage DAMU. Pod vodstvom svojega mentorja Matije Solceta, igralca, režiserja in lutkarja, ki nastopa na festivalu tudi z lastno predstavo »Pavliha revival«, bodo poskrbeli za krstno uprizoritev predstave The Bottles, v kateri se poigravajo z različnimi objekti in zvoki, ki jih ti proizvajajo.

Festival Cikl Cakl vsako leto privabi okoli 2000 obiskovalcev vseh starosti, kar je dokaz, da so lutke in lutkarstvo na Koroškem zelo priljubljene, pravi predsednica KPD Šmihel Micka Opetnik, ponosna na bogato gledališko tradicijo v društvu, ki bo prihodnje leto praznovalo 110-letnico delovanja, brez katere, pravi, tudi lutkarstva ne bi bilo.

»Če ne bi bilo v našem kraju toliko navdušenih lutkarjev, ki so dolga leta ustvarjali, festivala zagotovo ne bi bilo.«

Cikl Cakl se tradicionalni konča prav s premiero domače lutkovne skupine. Tokrat je to skupina Sami močni, ki je pod vodstvom režiserke Alenke Hain pripravila predstavo z naslovom Vrata v kratek čas.

Cikl Cakl: http://www.smihel.at
Danica: http://www.danica.at