Pobuda politiki, da notificira ADP

15. maja 1955 je Avstrija podpisala avstrijsko državno pogodbo, uradno pogodbo o ponovni vzpostavitvi samostojne in demokratične Avstrije, s katero je država deset let po koncu druge svetovne vojne dobila povrnjeno polno suverenost. Za Slovenijo je še posebej pomemben 7. člen, ki določa obveznosti Avstrije do slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Avstrija teh obveznosti doslej še ni izpolnila v celoti.

Besedilo 7. člena Avstrijske državne pogodbe določa, da avstrijski državljani slovenske in hrvaške manjšine na Koroškem, Gradiščanskem in Štajerskem uživajo iste pravice pod enakimi pogoji kakor vsi drugi avstrijski državljani, vključno s pravico do svojih lastnih organizacij, zborovanj in tiska v lastnem jeziku. Predstavniki koroških Slovencev so ta teden tik pred obletnico na Dunaju opozorili, da so nekateri členi Avstrijske državne pogodbe glede manjšin izpolnjeni, pri številnih členih, kar zadeva medije in izobraževanje, pa država po njihovi oceni zamuja. Opozorili so, da Avstrija vse od leta 1955 tudi ni z inflacijo uskladila državne finančne podpore manjšinam. Izpolnjena ni niti zahteva po samoupravi narodnih skupnosti, po letu 2011 pa je zastala tudi reforma zakona o narodnih skupnostih.

Že od osamosvojitve v Sloveniji poteka razprava o notifikaciji nasledstva Avstrijske državne pogodbe. Nobena slovenska vlada tega ni storila, saj so vse menile, da jih k nasledstvu zavezuje mednarodno pravo. Tik pred 60. obletnico podpisa te pogodbe pa sta France Bučar in Ivan Kristan v imenu skupine več kot 120-ih ljudi v Državnem zboru vložla novo pobudo za notifikacijo nasledstva. Več v prispevku Maše Tomažin Hladen.