Foto: Slovenska iniciativa Dunaj / Facebook Foto:
Foto: Slovenska iniciativa Dunaj / Facebook Foto:

Prizadevanja za slovenski pouk se še niso uresničila

Otroci slovenskih staršev se na Dunaju naučijo svoje materinščine le v posebnih tečajih ali pa doma. Prizadevanja, da bi jim omogočiti pouk slovenščine v rednem šolskem sistemu doslej niso bila uspešna.

V 8. dunajskem okraju na javni ljudski šoli Pfeilgasse naj bi po želji staršev mestni šolski svet odobril ustanovitev dvojezičnega slovensko-nemškega razreda. Gre za večstopenjski razred, v katerem bi imeli skupen pouk otroci od 1. do 4. šolske stopnje - primerljivo s poukom v malih podružničnih ljudskih šolah na Koroškem.

Na mizi je že koncept, ki ga je izdelala Natalja Pintar

Koncept je pripravila ljudskošolska učiteljica Natalja Pinter iz Šentjanža, ki že več let živi in dela na Dunaju. Da bi njena dva sinova pa tudi drugi otroci slovenski staršev imeli priložnost druženja, predvsem pa, da bi spoznali jezik tudi zunaj družinskega okolja, je pred dobrim letom skupaj s somišljeniki ustanovila društvo „Slovenska iniciativa Dunaj“.

Pinter: „Manjkala je organizacija, ki bi združevala“

Slovenska skupnost na Dunaju je močna, obstaja nekaj zbirališč za otroke, študente in odrasle. Po mnenju Natalje Pinter pa je manjkala organizacija, ki združuje koroške Slovence in Slovence iz Slovenije. To, da je med drugim bil povod za ustanovitev društva „Slovenska iniciativa Dunaj – SID“.

Cilji teh dejavnosti so posredovanje slovenskega jezika in omogočiti otrokom uporabo njihove materinščine izven družine.

Gril: „Trudimo se ustvariti domače okolje“

Jeseni lanskega leta je potekala prva in kar dvodnevna prireditev v organizaciji SIDa. Te se je udeležila tudi na Dunaju živeča Slovenka Tjaša Gril z družino, ki od tedaj naprej sodeluje kot aktivna članica društva.

Posredovanje slovenskega jezika, uporaba in ukvarjanje z materinščino je članicama društva pri srcu.

Članici društva SID, Tjaša Gril in Natalja Pinter, poleg številnih dejavnosti za otroke skušata nagovoriti tudi odrasle – na primer s knjižnimi prigrizki po slovensko, pravi Tjaša Gril.

Članici bi radi nagovorili tudi mladino, če bi le imeli več časa – ali pa še kakšnega pomagača, ugotavlja Pinter in vabi vsakogar, da se jim pridruži.

Kar veliko je zanimivih idej, ugotavlja tudi Tjaša Gril, ki ima v mislih tudi konkretne korake.

Napredno društvo sprejme vsakogar, ki želi sodelovati z odprtimi rokami.

Društvo se zavzema za pospeševanje slovenskih kulturnih dejavnosti in prireditev na Dunaju.

Obiščite jih lahko tudi na Facebook-u