Edi Kraus, mestni svetnik za gospodarski razvoj v Trstu. Foto: BoBo
Edi Kraus, mestni svetnik za gospodarski razvoj v Trstu. Foto: BoBo

Sodelovanje na vseh področjih družbe mora v prostoru Alpe-Jadran, to pa predvsem v trikotu Avstrija-Italija-Slovenija, postati nekaj normalnega, vsakdanjega. In slovenska narodna skupnost tako na Koroškem kot tudi v Italiji lahko sodelovanje podkrepi in pospešuje. Tako je razmišljal predavatelj Edi Kraus v Evropski hiši v Celovcu.

Mestni svetnik za ekonomski razvoj in evropske projekte v Trstu je bil gost Evropske hiše in Cluba Tre Popoli v nizu z naslovom „Regija Alpe-Adria - Skupni življenjski in gospodarski prostor“.

„Mladino je treba ozaveščati“

Kraus je tudi poudaril pomen ozaveščanja mladine. Zato je svoje predavanje o tem, kako regionalno sodelovanje med Furlanijo, Koroško in Slovenijo ustvarja dodano vrednost, začel s pogledom na zgodovino in na geografijo.

Edi Kraus, mestni svetnik za gospodarski razvoj v Trstu,je spregovoril tudi o tem, kako regionalno sodelovanje med Furlanijo, Koroško in Slovenijo ustvarja dodano vrednost na vseh družbenih področjih. Opozoril je na pozitivne spremembe zadnjih let, ne da bi ob tem pozabil na desetletja zaprtosti in sovraštva.

Vabilo na gospodarski kongres v Vrbi

23. novembra pa bo v Casineumu v Vrbi gospodarski kongres pod geslom „Potenti{alpe-adria}15“. Glavni govornik bo nekdanji deželni glavar Južne Tirolske Luis Durnwalder. Več o kongresu najdete na spletni strani Slovenske gospodarske zveze v Celovcu.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci