Meseca oktobra pa je kmetijski in turistični obrat Mochoritsch predstavljen v koledaju Kmečke izobraževalne skupnosti (KIS).

S kakovostjo do uspeha
Prihodnost kmetijstva vidijo Hannes, Anja in Josef Jernej v regionalnih kooperacijah. Foto: ORF
S kakovostjo do uspeha
V trgovini kmetijskih pridelkov in proizvodov gostom postreže Christina Riepl. Foto: ORF

Na avtocesti z Dunaja proti Celovcu pri izvozu Grebinj od daleč bode v oči napis „Mochoritsch“. S tem imenom povezana je zgodba o uspehu družine Jernej z matično hišo v Rikarji vasi. V skupno treh gostinskih obratih uporabijo sveže meso prašičev, pitanih v hlevih v Kamnu in Mlinčah. Tam se razprostirajo tudi polja zelenjave in solat. Kakovost je ključ družine Jernej in uspeha obratov Mochoritsch. Prihodnost kmetijstva vidijo Hannes, Anja in Josef Jernej v regionalnih kooperacijah.

Na prehodu iz poletja v jesen postane v Rikarji vasi nenadoma zelo mirno. Tam, kjer je bilo med poletnimi meseci nadvse živahno, zadnja tri leta pa je s poslovnimi partnerji-prijatelji gostišča Mochoritsch in družine Jernej, zavladalo mediteransko ozračje.

Vsak pokriva svoje področje

Skupaj z bratom Hannesom in sestro Anjo vodi Josef Jernej enega največjih gostinskih obratov na Koroškem na skupno treh lokacijah. „Skupno preseči meje“, kakor se je glasil naslov reportaže manjšinske redakcije ORF na Dunaju pred dobrim letom, razodeva poglavitni smoter prizadevanj sestre in dveh bratov: preseganje meja v širšem pomenu. Vsak pokriva svoje vsebinsko področje. Redki so skupni skupni nastopi, kot ob primeru vseavstrijske predstavitve ali pa za koledar Kmečke izobraževalne skupnosti.

Voda iz potoka Struga v Mlinčah, kjer so polja za pridelavo zelenjave, je za Mohoričevo kmetijo izredno pomembna. Zbrana v tolmunih služi za namakanje polj.

Skupno tri gostinske obrate v Rikarji vasi, na Klopinju in v Grebinju družina oskrbuje s pridelanim doma, ponosno poudarja Josef Jernej.

Temelje ustvarila starša

Temelje kmetijskega in turističnega podjetja sta ustvarila starša Josef in Anna Jernej. Stara 79 let, mama še danes pomaga v gostinstvu in turizmu. Njena hči Anja je v glavnem zaposlena v restavraciji v Grebinju. Sin Hannes pa je pristojen za vso logistiko med kmetijo in gostinskimi obrati.

Člani družine Jernej soglašajo, da je razcvet gostinstva tesno povezan s proizvodnjo na lastni kmetiji. Odsev prepričanja je trgovina kmetijskih pridelkov in proizvodov poleg restavracije v Grebinju.

Medtem nekajkrat preverjeno kulinarično srečanje obalnega mesta Piran in Istre z izbranimi partnerji je bilo na začetku novih razvojnih možnosti, pravi Josef Jernej.

Alpsko-jadranska tržnica v Grebinju

V restavraciji v Grebinju „Skupno preseganje meja“ prihaja do izraza tudi na umetniško-ustvarjalni ravni. Fotografinja svetovnega slovesa Elfi Semontan je zasnovala in oblikovala stalno razstavo poslovnih partnerjev iz Istre. Odmevno poletno srečanje so Hannes, Anja in Josef Jernej razširili na jesen s tartufi in alpsko-jadransko tržnico - od 7. novembra do 6. decembra v restavraciji ob avtocesti v Grebinju.

Televizijski prispevek o družinskem obratu Mochoritsch v stalnici „Dober dan, Koroška“:


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci

Meseca oktobra pa je kmetijski in turistični obrat Mochoritsch predstavljen v koledaju Kmečke izobraževalne skupnosti (KIS).