Foto: potentialpeadria.eu Foto:
Foto: potentialpeadria.eu Foto:

Teden v znamenju znanstveno-raziskovalne dejavnosti

Prihodnji teden bo na Koroškem zaznamovan s pestro kongresno in znanstveno-raziskovalno dejavnostjo. Na začetku, v ponedeljek (23. novembra 2015) bo v Vrbi gospodarski kongres za podjetnike regije Alpe-Jadran. Prireja ga Slovenska gospodarska zveza (SGZ) v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Koroške in partnerji. Po zapisu prirediteljev naj bi prispeval h krepitvi zavedanja o priložnosti in izzivih regije Alpe-Jadran.

Vrsta uglednih gostov

Predsednik SGZ Benjamin Wakounig bo pozdravil vrsto uglednih gostov-predavateljev. Na začetku bo spregovoril Luis Durnwalder, bivši deželni glavar Južne Tirolske o temi: „Priložnosti in izzivi regij v Evropi“. Povabilo bivšega prvega moža Južne Tirolske je na dlani, upoštevajoč dejstva, da je bila SGZ v preteklosti pomemben povezovalni člen tako med Gospodarsko zbornico Koroške in Južno Tirolsko, kakor tudi med le-to in Gospodarsko zbornico Slovenije, pojasnjuje predsednik Benjamin Wakounig.

Zmogljivosti alpsko-jadranskega prostora bodo v presoji na gospodarskem kongresu za podjetnike regije Alpe-Jadran, v ponedeljek v Vrbi. Prvenstveno namenjen presoji gospodarskih vidikov, je vreden omembe tudi zaradi jezikovne ravni slovenščine, nemščine in italijanščine s simultanim prevajanjem.

Tudi „Biro“ vabi na kongres

Pod geslom „Dialog&kultura“ prireja Biro za slovensko narodno skupnost pri deželni vladi z začetkom v četrtek zvečer (19.00), 26. novembra 2015 dvodnevni „Evropski kongres narodnih skupnosti“. Odprtje bo zvečer v dvorani zrcal deželne vlade, drugi dan bo potekal v celovškem domu glasbe. Vzporedno bo drugi dan, v petek, 27. novembra 2015, na univerzi Alpe-Jadran v Celovcu na sporedu simpozij z naslovom „Onstran jezikovnih pregrad“. Na tem simpoziju bodo pogledali na znanstveno-raziskovalno dejavnost izrednega profesorja za pedagogiko Vladimirja Wakouniga.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci