Ob koncu preteklega šolskega leta so se za nekatere male šole spet zaprla vrata za vselej. Foto: Bobo
Ob koncu preteklega šolskega leta so se za nekatere male šole spet zaprla vrata za vselej. Foto: Bobo

Razprava s strokovnjaki, prizadetimi in šolsko politiko

Ob koncu preteklega šolskega leta so se za nekatere male šole spet zaprla vrata za vselej, na veljavnostnem območju dvojezičnega šolstva je najbolj odmevalo zaprtje šol na Radišah, v Medgorjah in v Srednjih Trušnjah. Ogrožena pa je tudi šola v Vogrčah, kjer naj bi bil sicer pouk zagotovljen do leta 2018, po napovedih mestne občine Pliberk pa tudi še dlje. Tudi o tem bodo zagotovo spregovorili v sredo zvečer ob 19. uri na Pedagoški visoki šoli (Hubertusstr. 1) v Celovcu, saj bo med diskutanti tudi Hanzi Vavti iz Vogrč.

Diskusijo pod geslom „Izobraževalni center vaška mala šola – vredna obstoja?“ organizirata skupaj Evangeličanska akademija in Katoliški dom prosvete. Pobudo za prireditev je dal vodja Evangeličanske akademije na Koroškem Martin Müller, pravi soorganizator, izobraževalni referent Doma v Tinjah Daniel Sturm.

Vodja evangeličanske akademije na Koroškem Martin Müller pa dodaja, da je prav vaška šola „srce“ življenja na vasi.

Na podiju bodo poleg znanstvenikov Jutte Menschik-Bendele in Leopolda Neuholda tudi poslujoči predsednik deželnega šolskega sveta Rudolf Altersberger ter zastopnika staršev – s šole v Einöde Alexandra Paul-Zenkl in s šole v Vogrčah Hanzej Vavti.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci