Foto: BoBo Foto:
Foto: BoBo Foto:

Delež otrok, ki se učijo slovenščine, narasel za 0,4%

Trend se je nakazal že ob začetku šolskega leta, zdaj so na mizi tudi številke. Na ljudskih šolah na veljavnostnem območju dvojezičnega šolstva je v tem šolskem letu vpisanih 4.462 učencev, 73 učencev manj kot v preteklem šolskem letu.

Sandrieser: „Povečanje tudi v absolutnih številkah“

Delež tistih, ki so prijavljeni k dvojezičnemu pouku pa je kljub temu narasel. Trenutno je prijavljenih na Koroškem k dvojezičnemu pouku 2.037 učenk in učencev. To je sicer 14 manj kot lani, procentualno pa je delež otrok, ki se učijo tudi slovenščine, narasel za za 0,4% na 45,65 %. Iz tega je razvidno, da je k dvojezičnemu pouku prijavljen skoraj vsak drugi otrok.

Ob upoštevanju otrok, ki obiskujejo javno dvojezično ljudsko šolo 24 v Celovcu ter Mohorjevo ljudsko šolo, pa se je število prijav zvišalo tudi v absolutnih številkah, je zadovoljna vodja oddelka za manjšinsko šolstvo pri deželnem šolskem svetu Sabina Sandrieser.

„Učenje slovenščine je ‚in‘“

V sporočilu za javnost je predsednik deželnega šolskega sveta Rudolf Altersberger zapisal, da je učenje slovenščine „in“. Korošci, tudi tisti, ki ne znajo slovensko, so spoznali prednosti in priložnosti, ki jih imajo njihovi otroci, če se znajo tudi slovensko, ugotavlja Altersberger.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci