Foto: Regionalna lista Šentjakob SGS skupno gemeinsam / FB Foto:
Foto: Regionalna lista Šentjakob SGS skupno gemeinsam / FB Foto:
Regionalna lista Šentjakob SGS skupno gemeinsam / FB
Foto: Regionalna lista Šentjakob SGS skupno gemeinsam / FB

Baumgartner: „Spomin na osebe, ki se niso potuhnili“

Na prireditvi pri spomeniku na pokopališču fare in občine Šentjakob v Rožu, na kateri so se v soboto spomnili padlih borcev in žrtev nacionalsocializma, je Baumgartner poudaril, da so se leta 2012 spomnili deportacij v občini z nizom prireditev in legendarnim pohodom od hiše do hiše, kar je organiziralo društva Rož. Obžaloval pa je, da kovčki ne stojijo več pri vsaki hiši.

Vsakoletni pohod na Arihovo peč je po mnenju Baumgartnerja pomenljiv spomin na smrt osmih partizanov in je važno, da se spomin ohrani tudi med mlajšo generacijo.

„Sooblikujemo svojo usodo in prihodnost“

Glede sedanjosti in množic ljudi, ki bežijo pred terorjem in vojno, se je vprašal, ali smo bolj na strani tistih, ki hujskajo in širijo strah, ali pa podpiramo in krepimo tiste, ki so za strpnost, za sočutje, za sočlovečnost. Da je civilna družba včasih bolj pogumna kot politika, je po besedah Baumgartnerja lahko spodbuda, da se tudi v manjših okvirih in narodnih vprašanjih postavimo na lastne noge, iščemo zaveznike, smo pozorni do majhnih krivic, in samostojno in dejavno sooblikujemo našo usodo in našo prihodnost.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci