Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je v izjavi za javnost poudarilo, da zavrača vsakršna dejanja nestrpnosti, ki spodkopavajo sožitje, zaupanje in sodelovanje na narodnostno mešanih območjih.

Ministrstvo je prav tako vnovič poudarilo svojo trajno zavezanost krepitvi partnerskega sodelovanja in dialoga s sosednjo Avstrijo, v okviru katerega bo Slovenija še naprej redno opozarjala tudi na vprašanja položaja, varstva in polne uveljavitve pravic slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

Na območju občine Škocjan na avstrijskem Koroškem sta bili v zadnjih dneh tarča vandalizma dve dvojezični krajevni tabli. V okraju Velikovec je bilo na tabli počrnjeno slovensko ime vasi Gluhi les, v Šentprimožu pa je bil prelepljen dvojezični krajevni napis.

Vandalizem je ostro obsodil Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ki je opozoril, da poškodovanje dvojezičnih krajevnih tabel velja za kaznivo dejanje. Prepričan je, da je bil to "poskus spodkopavanja vse boljšega ozračja v deželi". Svet pričakuje, da bodo oblasti čim prej izsledile storilce in jih ustrezno kaznovale.

Do incidenta so kritični tudi pri Gospodarski listi Škocjan (GWL), pri kateri je predstavnica Sonja Kert-Wakounig opozorila, da za taka dejanja v naši družbi ne sme biti prostora.