Foto: media_butik Foto:
Foto: media_butik Foto:

„Dober sosed je več vreden kot deset stricev“, pravi ljudski rek. Da to drži, lahko po celodnevnem srečanju v Preddvoru potrdijo tudi župani in ravnatelji obmejnih občin Preddvor, Jezersko, Šenčur, Kranj, Tržič, Železna Kapla, Sele in Globasnica.

Občina Preddvor že leta zgledno sodeluje z občinami Sele in Globasnica, predvsem pa z Železno Kaplo. Še v času stroge državne meje sta občini podpisali dogovor o medsebojnem povezovanju na različnih področjih. Takrat je bil zelo znan maraton Železna Kapla – Preddvor, 42 km razdalje med stavbama obeh občin.

Danes, ko meja ni več, bi moralo biti na dlani, da sodelovanje in povezovanje še bolj poglobijo. Župani pa so na delovnem srečanju ugotovili, da jim povezovanje doslej ni bila najmočnejša odlika, kar pa želijo v prihodnje izboljšati.

Veliko možnosti vidijo predvsem na posameznih turističnih projektih, kjer bi želeli čimprej vzpostaviti konkreten turistični produkt, je poudaril župan občine Preddvor Miran Zadnikar.

Še letos se bodo župani obmejnih občin ponovno srečali, tokrat skupaj s predstavniki razvojnih agencij s slovenske in avstrijske strani meje, da bi razmislili o možnosti prijave kakšnega konkretnega projekta s področja turizma na evropske vire financiranja.

Zavedajo se, da morajo graditi turistično ponudbo predvsem na tem, kar jim ponuja okolje, to pa so kolesarjenje, pohodništvo in kulturna dediščina. Razmišljajo tudi o organizaciji skupnega pokala oz. tekmovanja na športnem področju.

Hkrati pa se bodo lotili tudi priprave skupnega turistične koledarja, na katerem bodo izpostavli najbolj atraktivne prireditev v posameznih občinah. Projekt, ki že stoji, je Geopark Karavanke, ki pa ga je treba še bolj promovirati in razširiti ponudbo, je dejal župan občine Sele Heribert Kulmesch.

Župan občine Jezersko Jurij Rebolj je izpostavil, da so takšna srečanja precejšnja dodana vrednost k temu, da se povežejo med seboj in skušajo „zadihati kot eno“.

Tudi župan občine Globasnica Bernard Sadovnik je po srečanju poudaril dodano vrednost, ki jo dobi celotna regija, če se povezuje in koristi sinergije.

Vzporedno z župani so načrte o poglobitvi sodelovanja in izmenjave kovali tudi ravnatelji in ravnateljice iz sedmih obmejnih občin. Med drugim so se dogovorili, da bodo s skupnim programom sodelovali pri razstavi „Bilder am Eis“.

Razširili bodo medsebojna srečanja in obojestranske obiske učencev in učenk ter poskrbeli tudi za aktualno spletno glasilo, je bila konkretna ravnateljica Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor in glavna pobudnica srečanja Tea Dolinar.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci