Slovenski jezik povezuje osnovnošolce iz Pulja in Ilirske Bistrica

V Slovenskem kulturnem društvu Istra iz Pulja že vrsto let organizirajo dopolnilni pouk slovenskega jezika. Obiskuje ga tudi osem otrok, ki jih poučuje učiteljica Vida Srdoč. V želji po boljšem znanju slovenščine in v želji po spoznavanju sovrstnikov z druge strani meje, so že pred časom navezali stike s sovrstniki iz Ilirske Bistrice, natančneje z učenci tretjega razreda Osnovne šole Dragotina Ketteja in učiteljico Nevico Iskra.

Otroci so se sprva spoznavali preko pisem, razglednic in elektronske pošte. Potem pa so prišli do zamisli, da bi se tudi osebno spoznali. V Pulj so prišla vabila, na katerih je pisalo, da so otroci iz Pulja vabljeni na obisk v Ilirsko Bistrico. In so prišli. Maja, Doroteja, Mario in Dino so skupaj z novimi prijatelji sedli v šolske klopi.

V Ilirsko Bistrico so se pripeljali ob 10.00 dopoldan. Pred šolo so jih pričakali učenci tretjega razreda, njihova učiteljica in ravnateljica. Skupaj so se odpravili v razred, kjer jih je na tabli pričakala dobrodošlica. Pozdravila jih je ravnateljica Ester Juriševič, potem pa se je začel skupni pouk. Na urniku je bil seveda slovenski jezik. Ob bližajočem se materinskem dnevu so otroci prebrali pesem Toneta Pavčka Mama je ena sama. Potem pa so izdelali še vošilnice in rože iz krep papirja. Predvsem pa so se družili med seboj. Neposredni stiki so tisti, ki še bolj povezujejo, sta namreč prepričani pobudnici tkanja čezmejnih vezi med osnovnošolci, njihovi učiteljici Nevica Iskra in Vida Srdoč.

Po pouku so se se skupaj sprehodili še po mestu, si ogledali muzej in knjižnico. Nove vezi so se spletle in tkale se bodo tudi v prihodnje. Otroci iz Ilirske Bistrice se že veselijo vabil, s katerimi jih bodo njihovi novi prijatelji povabili v Pulj.

V Ilirski Bistrici sva bila Davor Lonzarič (foto) in Barbara Kampos.