Sotočja 11.1.2016 - 20-letnica Novega glasa

Foto: BoBo


Osnovne usmeritve časnika so zavezanost slovenskemu jeziku, demokraciji in krščanskemu etosu. Z vsako številko bralcem pripovedujemo, da je za nami država Slovenija, pravi glavni urednik . Kljub temu, da so v zelo neugodnih časih za tiskane medije uspeli ohraniti naklado več kot 2000 izvodov in racionalizirali delo, so leto 2015 sklenili v rdečih številkah z 80.000 evrov izgube tudi zaradi zmanjševanja podpore iz Slovenije. Ker italijanska zakonodaja za zadruge (lastnik Novega glasa je Zadruga Goriška Mohorjeva) ne predvideva izgube, bi lahko, opozarja Jurij Paljk, sledila komisarska uprava in celo ukinitev časnika.

Pa bi lahko spodbudne novice iz Rima o povečanju denarja za slovensko narodno skupnost v Italiji rešile tudi težave Novega glasa? Naš sogovornik ni optimističen oziroma, kot sam pravi, nima veliko upanja.

"Deželni odbornik, ki je za to pristojen, je že lani pokazal, da nima posluha za to. Pritiska na slovensko manjšino, da bi jo čim bolj poenotil,....Ena krovna se s tem strinja, druga molči, sam pa sem prepoznan po tem, da rečem NE."

Prepričan je, da bi morali politikom pojasniti, da je bila slovenska manjšina prisotna v preteklosti, je sedaj in bo tudi ko njih ne bo več na oblasti.

"Sedanjim politikom moramo povedati, da lahko imajo svoje ideje, jih povedo, toda mi se lahko z njimi ne strinjamo!"

Slovenski narodni skupnosti se ni treba uklanjati, je prepričan odgovorni urednik tednika Novi glas, ki ni naklonjen združevanju institucij.

"Na tak način obubožamo sami sebe. Sodelovanje vsekakor, kjerkoli je možno. Da pa bomo nasilno enačili in izničevali različnosti, ki so bogastvo, pa ne pristajam. Sam osebno in mislim, da nas je takšnih kar veliko."


Prisluhnite celotni oddaji Sotočja!