Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Pretekli četrtek je mestni naravoslovni muzej v Trstu gostil skupino šestdesetih dijakov in dijakinj Znanstvenega liceja Franceta Prešerna, zavoda Arturo Malignani iz Vidma in Gimnazije Koper. Obisk je spadal v okvir čezmejnega projekta Biodiversity: The Importance of Being Different, pri katerem dijaki in dijakinje raziskujejo pojem biodiverzitete s kulturno-jezikovnega in okoljsko-znanstvenega vidika in doživljajo bogastvo raznolikosti v naravi in ljudeh.
Projekt, ki je startal v šolskem letu 2011/2012, se razvija bodisi ob delu v razredu bodisi ob delu na terenu. Delovni jezik je angleščina, ki jo uporabljajo pri medsebojnem sporočanju in pri pisanju končnih izdelkov.
Dijakinji Ines Lakovič in Letizia Gerin 2.C razreda jezikovnega liceja sta poskrbeli za uvod v jutranji obisk naravoslovnega muzeja, kjer so biotsko raznolikost odkrivali v različnih muzejskih zbirkah. Nato so dijaki in dijakinje obiskali etnografski muzej Kraška hiša v Repnu, kjer so prisluhnili razlagi gospe Vesne Guštin in dijakinje Zale Pertot. Po vzponu na Tabor je dijak Zeno Meola podal uvodno predstavitev kraja, kjer stoji utrjena cerkev Marije vnebovzete. V drugem delu programa so tako odkrivali lepoto narave in kraške arhitekture ter običaje slovenskega prebivalstva na Krasu. Dijake in dijakinje so spremljale profesorice Valentina Korošec, Melita Valič, Donatella Savonitto, Tanja Brstilo in Barbara Dobrila.


Več novic na www.primorski.eu