Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Slovenski davkoplačevalci bodo lahko odslej plačevali občinski davek na nepremičnine IMU in na odpadke Tari s pomočjo dvojezičnih poenotenih obrazcev (t.i. F24), spremno pismo z navodili, podatki in razčlenjenimi zneski pa bo v slovenskem jeziku (za obrazec F24 je odgovorna agencija za prihodke, medtem ko spremno pismo pripravi občinska uprava). Za to bo dovolj, da se občani, ki tega še niso storili, obrnejo na družbo Esatto neposredno v njenih uradih, prek faksa, pisma ali elektronske pošte.

Vest so posredovali včeraj na tiskovni konferenci v mestni hiši generalni direktor družbe Esatto Giulio Curiel, tržaška podžupanja Fabiana Martini ter tržaški občinski svetnik in predsednik občinske proračunske komisije Igor Švab. Srečanja se je udeležila tudi predsednica paritetnega odbora za slovensko manjšino Ksenija Dobrila, ki je pozdravila novost in spodbudila javno upravo, naj nadaljuje po tej poti. Javne uprave in povezana podjetja, kot je Esatto, lahko namreč koristijo finančna sredstva, ki jih ponuja 8. člen zaščitnega zakona.

S tem se je končno zaključil dolg postopek, ki se je začel marca lani, je povedal Švab, medtem ko je Curiel dodal, da so morali rešiti več tehničnih težav, na primer glede strešic. Martinijeva in Švab sta vsekakor poudarila, da je bila tržaška občinska uprava v zadnjih petih letih vedno bolj pozorna do potreb slovenske narodne skupnosti, Švab pa je bil med tistimi - tako podžupanja Martini - ki je z zahtevami Slovencev najbolj seznanjal občinsko upravo oz. skupščino. Ksenija Dobrila je še poudarila, da je potrebno isto pozornost razširiti še na druga področja, začenši s šolskim. Temu je dodala, da morajo biti posebno pozorni pri tiskanju slovenskih besed oz. imen s posebnim ozirom na šumnike. Švab je poleg tega tudi najavil, da bo občinska uprava kmalu postavila nosilce za slovenske zastave na vseh šolah in vrtcih.

Občani, ki so od družbe Esatto v preteklosti že zahtevali dvojezične obrazce, bodo odslej prejemali te obrazce samodejno. Kdor pa bo hotel zdaj vložiti prošnjo, lahko to stori v uradih Esatto na Trgu Sansovino št. 2 ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih od 9. do 16, ure, ob sredah in sobotah od 9. do 13. ure. Še najlažja pot bo uporaba elektronske pošte prek naslovov esatto@esattospa.it in esattospa@legalmail.it, v priponki pa bo treba posredovati tudi osebno izkaznico. Občani bodo lahko posredovali prošnjo tudi prek faksa ali pošte, tudi v tem primeru bo potrebno priložiti fotokopijo osebne izkaznice.


Več novic na www.primorski.eu