Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

V Ljubljani je v petek in soboto potekalo jubilejno 40. srečanje slovenskih športnikov iz obmejnih dežel, na katerem je sodelovala tudi 52-članska delegacija ZSŠDI. Od teh je bilo 40 športnikov, 29 iz Trsta in 11 iz Gorice. V delegaciji ZSŠDI je bil ob odbornikih, trenerjih-spremljevalcih in predsedniku Ivanu Peterlinu prisoten tudi naš profesionalni odbojkar Loris Manià (Piacenza). Poleg naših predstavnikov so se srečanja udeležile še delegacije Slovenske športne zveze iz Celovca, Zveze Slovencev na Madžarskem, Zveze društev na Hrvaškem ter domačini Športne zveze iz Ljubljane.

Na petek popoldan so se udeleženci zbrali v ljubljanskem dijaškem domu Bežigrad za nastanitev. Sledil je voden ogled mesta Ljubljana ter slovesna otvoritev srečanja pred ljubljansko mestno hišo. Na otvoritvi so spregovorili predstavnik urada za Slovence v Zamejstvu in po Svetu Rudi Merljak ter ljubljanski župan Zoran Janković za udeležence iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške pa je prisotne nagovoril predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin.
Odprtju je sledila večerja v dijaškem domu in druženje ter zabava v središču slovenske prestolnice.

Na soboto zjutraj, po zajtrku, so se ekipe zbrale na prizoriščih posameznih tekmovanj. Nogometni in odbojkarski turnir sta se odvijala na nogometnem igrišču in v telovadnici športnega centra Triglav, košarkarski turnir v športni dvorani Gib, namiznoteniški pa v telovadnici o.š. dr. Vita Kraigherja. Kljub temu, da je na vseh tekmovanjih prvo mesto osvojila Športna zveza Ljubljana so se naši športniki odlično odrezali. Zgledno je bilo njihovo obnašanje, dobri pa so bili tudi njihovi nastopi. Predvsem v treh ekipnih panogah so se naše zasedbe enakovredno kosale z nasprotniki in ob koncu zasedle odlični drugi mesti v košarki in ženski odbojki ter tri tretja mesta v nogometu in obeh konkurencah, moški in ženski, namiznega tenisa. Tekmovanjem je sledilo nagrajevanje s podelitvijo medalj in pokalov ter skupno kosilo. S tem se je tudi zaključilo dvodnevno jubilejno srečanje v slovenski prestolnici.
Več novic na www.primorski.eu