Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

V goriškem ljudskem vrtu bodo predvidoma konec novembra odkrili doprsni kip Maksa Fabianija. Za postavitev bronastega spomenika slavnemu arhitektu sta se zavzela Slovenska kulturno-gospodarska zveza in goriški umetnostni licej Max Fabiani, njuno idejo pa je podprla goriška občinska uprava. Postavitev kipa spada v niz pobud ob 150-letnici Fabianijevega rojstva, ki so se - in se še bodo - zvrstile tudi v Ljubljani, Trstu, na Dunaju, v Novi Gorici in drugod.
Doprsnik bodo postavili na zelenico na Verdijevem korzu, ki je v neposredni bližini Trgovskega doma, Fabianijeve najlepše in najbolj znane stavbe v mestu. O tem so se dogovorili predstavniki SKGZ, goriške občine, liceja Fabiani in podjetja Marmi FVG, ki so si v prejšnjih dneh ogledali lokacijo in preizkusili postavitev kipa. Prinesli so ga na lesenem podstavku, ki ga bodo zamenjali s kamnitim. Iz repenskega kamna ga bo v prihodnjih tednih izdelalo omenjeno podjetje Marmi FVG: v kamen bodo vklesali ime Maximilian Fabiani (odločili so se za krstno ime), letnici rojstva in smrti (1865-1962) ter trijezični napis Architetto - Arhitekt - Architekt. »Sklenili smo, da kip ne bo postavljen pravokotno na ulico, ampak bo obrnjen v smeri Trgovskega doma in pešcone,« je povedala Sara Boškin, ki je pri SKGZ skupaj z Liviom Semoličem pobliže sledila projektu. Lokacijo sta si v sredo ogledala tudi Emanuela Uccello in Pierpaolo Pischiutta, funkcionarja goriške občine, ki bo s »Fabianijeve« zelenice odstranila dva droga javne razsvetljave.
Model kipa so pod vodstvom profesorja Giuseppeja Letizie izdelali dijaki, ki so lani obiskovali peti razred oddelka za kiparstvo liceja Max Fabiani. Bronasti kip je nato izdelalo slovensko podjetje Livartis, v kratkem pa bo nared še podstavek. »Računamo, da bo odkritje kipa že konec meseca,« je povedal profesor na umetnostnem liceju Paolo Bressan, ki je že od vsega začetka sodeloval pri projektu. »Naši dijaki so v okviru 150-letnice Fabianijevega rojstva že izdelali maketo Trgovskega doma, ki je od marca razstavljena v pritličju stavbe in smo jo podarili SKGZ-ju. Upam pa, da nam bo uspelo pred koncem leta za dijake organizirati tudi seminar na temo Fabianijeve arhitekture,« je dejal Bressan.
Postavitev kipa v goriškem parku je le eden izmed členov mednarodnega projekta 2015 - Fabianijevo leto, pri katerem sodelujejo številni partnerji, zlasti iz Slovenije. Za vključitev Gorice v niz praznovanj se je zavzemala SKGZ, svoj doprinos pa so ob liceju Fabiani dali NŠK, goriška in novogoriška občina, dežela FJK, Fundacija Goriške hranilnice, ZSKD in arhitekturna fakulteta tržaške univerze. »Pobud še ni konec. V pripravi sta še brošura o Fabianijevih stavbah na Goriškem in razstava fotografij, s katerimi bomo okrasili okna Trgovskega doma,« je napovedala Sara Boškin. (Ale)