Hotel Transalpina. Foto: Primorski dnevnik
Hotel Transalpina. Foto: Primorski dnevnik

Hotel Transalpina gre na dražbo. Stavbo na vogalu Caprinove ulice in trga pred novogoriško železniško postajo, v kateri se skriva delček goriške zgodovine, saj so v njej nastanitveni gostinski obrat odprli že davnega leta 1909 po zaključku gradnje Bohinjske proge, bodo prodali na licitaciji 9. februarja. Obvestilo o dražbi je objavljeno na spletni strani goriškega sodišča, na katerem se je postopek izvršbe na to nepremičnino začel leta 2013.

Hotel Transalpina že dalj časa žalostno sameva. Na vhodnih vratih od leta 2012 visi napis, ki v polomljeni italijanščini obvešča, da bo hotel zaprt do zaključka obnovitvenih del. Napovedana »restruturazione« pa se ni po vsej verjetnosti nikoli začela, saj je bila stavba zarubljena. Občina Gorica, piše v poročilu geometra, ki mu je sodišče zaupalo opis in cenitev nepremičnine, je 11. maja 2012 odvzela upraviteljem dovoljenje za opravljanje hotelske nastanitvene dejavnosti, 24. decembra 2013 pa še dovoljenje za strežbo hrane in pijače. Lastnica stavbe je takrat že bila družba Alpina Group: sedež je imela v Vidmu, sestavljalo pa naj bi jo več slovenskih družbenikov. Oktobra 2012 je neimenovani predstavnik te družbe za italijanski krajevni časopis povedal, da naj bi hotelsko stavbo nameravala odkupiti avstrijska družba in jo preurediti v zasebni klub. Kaže pa, da se ta načrt ni izšel; stavba na skupnem trgu obeh Goric, ki jo je družba Alpina Group leta 2009 prevzela od Maura Gubane in Antonelle Lapovich (potomke družine Grusovin, ki je hotel ustanovila), še naprej propada.

Februarja bodo 520.000 evrov vredno stavbo hotela, ki je potrebna temeljite obnove, skušali prodati že tretjič. 8. in 22. septembra 2015 se ni na vabilo odvetnika Maria Corubola, ki mu je sodišče poverilo izpeljavo postopka, odzval noben ponudnik, zato so izklicno ceno še dodatno znižali: nekdanji hotel s 30 sobami, barom, več jedilnicami in dvoriščem prodajajo za 292.500 evrov, najnižja ponudba za sodelovanje na dražbi je 219.375 evrov. (ale)


Več novic na www.primorski.eu