Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

DEVIN - V zboru se sodeluje: pevci delijo srečne trenutke, skupaj rešujejo težave in Fantje izpod Grmade so v nedeljo dokazali, da je petdesetletna zgodovina prinesla veliko dragocenih izkušenj tudi na organizacijskem področju. Poletnemu sobotnemu dnevu je sledilo namreč nedeljsko neurje, ki ni prizaneslo jubilejni prireditvi na Devinskem gradu. Ob lepem vremenu bi slikovito okolje lahko podarilo nepozabna doživetja s sončnim zatonom nad morjem, na svoj način pa je viharno vreme podarilo drugačne občutke in dokaz, da je številna publika, kljub nenaklonjenim razmeram, želela doživeto nagraditi vztrajnost, dosežke in dolgoletna prizadevanja pevcev.

Prireditev bi bila morala potekati v kongresni dvorani, ki pa je bila zaradi množičnega obiska pretesna, zato so prireditelji zadnji hip omogočili preselitev koncerta na grajsko dvorišče. Tu pa je vreme zdržalo le nekaj minut, da je zbor zapel prvo pesem in je predsednik Igor Antonič prebral svoj uvodni pozdrav. Spomnil se je svojega deda Franca Antoniča, ki je bil med ustanovitelji zbora in podčrtal vlogo, ki jo jubilantje opravljajo na področju slovenske kulturne ponudbe v Devinu in okolici. Zaradi dežja so se vsi zatekli pod prostorni prehod, ki povezuje glavni vhod z dvoriščem in tu se je prireditev nadaljevala v nepričakovanem in neobičajnem okviru. Ob devinsko-nabrežinskem županu Vladimirju Kukanji je veliko ustanov, zborov in kulturnih organizacij izrazilo slavljencem svoje čestitke in voščila. Domači pevci različnih generacij pa so svoje čestitke zapeli – otroški zbor Ladjica (vodi ga Lucrezia Bogaro), pevska skupina Mladinskega krožka in ob tej priložnosti združene pevke ženskega zbora Devin, ki jih je zbrala Marija Brecelj. Dragocen dar je bila nova pesem Patricka Quaggiata Kres zvestobe, ki je nastala za to obletnico in so jo pevci krstno izvedli pod vodstvom Hermana Antoniča. Med čestitkami in občutenimi besedami oseb, ki so soustvarjale zgodovino zbora, so pevci zapeli še skladbe Vinka Vodopivca, Venturinija, Prelovca, Hareja, Merkuja, Kokošarja, a tudi znano furlansko pesem Cjampanis de sabide sere. Spored je povezovala Barbara Rustja.

Kot se za jubilejne priložnosti spodobi, so dolgoletni pevci prejeli tudi Gallusove značke in priznanja JSKD za večletno delovanje. Vsi udeleženci pa so ob vhodu lahko dvignili priložnostno publikacijo, ki na 36 straneh vsebinsko in slikovno dokumentira polstoletno delovanje zbora Fantov izpod Grmade; napisal jo je in uredil Aleš Brecelj. Za konec so se sedanjim pridružili še bivši pevci in zborovodja Ivo Kralj, ki je skupino vodil celih 45 let. Kralj je v svojem pozdravu med drugim ugotavljal, kako se je v letih spreminjal odnos ljudi do zbora in pesmi, ki jih je pel. Tokrat so vsi zapeli Vodopivčevi Žabe in Pobratimija.

Sledilo je prjetno druženje, ki se je nadaljevalo pozno v noč na sedežu društva v Devinu.


Več novic na www.primorski.eu