Prizadevanja Kmečke zveze za obnovo sporazuma Prosecco DOC. Foto: Primorski dnevnik
Prizadevanja Kmečke zveze za obnovo sporazuma Prosecco DOC. Foto: Primorski dnevnik

Italijanski minister za kmetijstvo Maurizio Martina bo 2. maja na Tržaškem za rešitev vprašanja obnove oziroma morebitne nadgradnje pred kratkim zapadlega sporazuma za uresničitev medregijskega zaščitenega območja Prosecco DOC, sploh pa se bo s predstavniki kraških kmetovalcev in vinogradnikov ter zastopnikov krajevnih uprav in institucij pogovarjal o prihodnosti kmetijstva oziroma o načrtu za razvoj kmetijstva v tržaški pokrajini, znanem kot masterplan.

Novico je posredoval deželni odbornik za kmetijstvo Cristiano Shaurli na včerajšnjem občnem zboru Kmečke zveze v Kulturnem domu na Proseku. Občni zbor na temo Nov dogovor za tržaško kmetijstvo je Kmečka zveza sklicala prav z namenom, da opozori pristojne oblasti in še zlasti Deželo FJK ter ministrstvo za kmetijstvo na zelo zahtevne probleme, ki zadevajo tržaško kmetijstvo in glede katerih sta se tako deželna uprava kot Rim obvezala s podpisom znanega dogovora Prosecco DOC, ki je zapadel 8. aprila in je ostal v veliki meri neuresničen. Občnega zbora so se udeležili številni ugledni gostje; med temi so bili med drugim sekretar na kmetijskem ministrstvu Republike Slovenije Vladimir Čeligoj, pokrajinski podpredsednik Igor Dolenc, tržaški odbornik za kmetijstvo Umberto Laureni, deželna svetnika Igor Gabrovec in Stefano Ukmar, tržaška občinska svetnika in sicer županska kandidata Iztok Furlanič in Paolo Menis ter predstavniki devinsko-nabrežinske, zgoniške in repentabrske občinske uprave Marija Brecelj, Rado Milič in Martina Škabar.

Predsednik KZ Franc Fabec je v glavnem poročilu navedel glavne težave, ki pestijo kmetijstvo na Tržaškem, začenši z neizvajanjem sporazuma. Poudarek je bil tudi na dolgoletnem problemu vinkulacij na zaščitenih območjih Nature 2000 in ne nazadnje na pretirani birokraciji. Če je za nekatera vprašanja pristojen Rim, lahko mnoga druga reši ali vsaj skuša rešiti deželna vlada. »Življenjsko važne potrebe postavljamo že vrsto let in je zato skrajni čas, da se najde ustrezna rešitev, ki je program za razvoj podeželja za obdobje 2014-2020 ne predvideva in jih zato ne more uresničiti,« je dejal Fabec in poudaril, da je bodočnost kmetijstva odvisna od nekaterih specifičnih ukrepov, se pravi odprave in poenostavitve odvečnih in jalovih omejitev Nature 2000 (npr. prek ustanovitve Kraškega naravnega parka), zagotovitve sredstev za obnovo tržaškega brega ter financiranja in izvajanja načrta masterplan. Sporazum Prosecco DOC ostaja vsekakor za KZ osnovna podlaga za nadaljnje dogovarjanje.

Shaurli je v daljšem odgovoru povedal, da obstaja politična volja za rešitev težav, kar pa seveda ni enostavno. Glede sporazuma je ocenil, da je bil slabo napisan, zato ga je treba zdaj posodobiti in nadgraditi. Odbornik je tudi posredoval tri predloge. Na Krasu je prostor omejen in ni mogoče povečati obdelovalnih površin, zato bi lahko od Rima zahtevali, da se zemljišča, ki so domena italijanske vojske, namenijo za kmetijske dejavnosti. Glede obnove brega je ocenil, da bi lahko vinogradniki vezali proizvodnjo na ozemlje in pomislili na novo vino Prosecco DOC Trst, saj ni za to nobene prepovedi. Kraško kmetijstvo je treba ne nazadnje povezati v mrežo in poskrbeti za produktivno verigo, pravi odbornik Shaurli, ki bo ponujala tipične in kakovostne proizvode neposredno od proizvajalca do potrošnika.


Več novic na www.primorski.eu