V soboto sejem kuharskih knjig kulinArtfest. Foto: Primorski dnevnik
V soboto sejem kuharskih knjig kulinArtfest. Foto: Primorski dnevnik

Pozoren bralec bo skozi zbirke receptov spoznal tudi kulturo neke skupnosti, njeno preteklost in sedanjost, spremembe v njenih prehrambnih navadah in še kaj. To dobro vedo prireditelji kulinArtfesta, edinega sejma kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino v Sloveniji, ki bo v soboto že tretjič potekal na Volčjem Gradu. V lepi kraški vasici blizu Komna se bodo med 10. in 18. uro zbrali predstavniki vseh slovenskih založb, ki ponujajo tovrstno literaturo. Na primer tisti Klemen Košir, ki v samozaložbi izdaja knjige, ki so pravi dizajnerski izdelki: s svojima knjigama o kruhu in ribah je že dvakrat osvojil nagrado za najlepšo slovensko knjigo. Kot so pojasnili na včerajšnji predstavitvi v Tržaškem knjižnem središču, ki je potekala v sklopu niza Kava s knjigo, pa bo ponudba veliko bolj razvejana.

KulinArtfest si je zamislila urednica Založništva tržaškega tiska Martina Kafol in k sodelovanju privabila domače društvo Debela Griža, Kosovelovo knjižnico iz Sežane ter knjigotrštvo Buča (sejem uživa tudi podporo Občine Komen). Ob njej sta včeraj sedela mož David Stepančič, med drugim tudi eden izmed enajstih vodičev, ki jih je društvo Debela Griža usposobilo za vodenje po Volčjem Gradu in okolici, ter Sergij Stancich, ki je upravljanje Zadružne kraške banke zamenjal za kmetovanje na družinski kmetiji pri Kamnarjevih na Volčjem Gradu, pred nedavnim pa je bil izvoljen tudi za predsednika že omenjenega društva.

Sejem bo potekal na domačiji pri Mrškovih, kjer bodo tudi stojnice z domačimi proizvodi in toplimi obroki. Novost letošnjega kulinArtfesta pa so borjači, ki jih bodo obiskovalcem odprli domačini: tu bo mogoče okusiti med, pršut in druge kraške proizvode, obiskati kamnarsko delavnico ali domačijo, na kateri stoji plošča v spomin, na partizane, ki so konec aprila 1945 od tu krenili osvobajat Trst ...

Med organiziranimi dogodki bo ob 10. uri pri Kovačevih delavnica mojstra francoskega slaščičarstva Naserja Gashija, ob 11.30 pa posvet o repi tropinki, ki je postala pravi zaščitni znak Volčjega Grada; vzporednice med kraško in furlansko pripravo bosta iskala Enos Costantini in Romana Marinšek Logar. Ob uri kosila bo vas obiskal kvintet TrobiNOVA in obiskovalcem podaril tudi nekaj glasbenih užitkov. Okrog 11. in 14. ure pa sta predvidena tudi vodena ogleda vasi.

Ob 3. kulinArtfestu (za njegovo lepo celostno podobo je spet poskrbela Ivana Soban) so organizatorji poskrbeli tudi za razpis za kratko prozo na kulinarično tematiko. Rok za oddajo prispevkov (od 6.300 do 10.000 znakov) zapade decembra 2016, prihodnje leto pa naj bi v KulinArt zbirki izšla antologija najlepših kratkih zgodb.


Več novic na www.primorski.eu