Osnovna šola Avgusta Černigoja na Proseku. Foto: Primorski dnevnik
Osnovna šola Avgusta Černigoja na Proseku. Foto: Primorski dnevnik

Nekaj pred 12. uro so namreč proseški učitelji prekinili pouk in zbrali svoje učence na hodniku: najprej so se zaustavili pri oceni petkove Prešernove proslave v domačem Kulturnem domu, nato pa otroke povabili še k oknu, kjer jih je čakalo presenečenje: ob italijanski in evropski so namreč na pročelju zagledali še slovensko zastavo. Seveda so trenutek ovekovečili s skupinsko fotografijo, ob tem pa so se tudi primerno posladkali, kot se za vsak praznik spodobi.

Zastavo je proseški osnovni šoli poklonila pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji pri Zavodu Republike Slovenije za šolstvo Andreja Duhovnik Antoni. »Prejeli smo jo sicer že v četrtek popoldne, vendar smo bili v stiski s časom, saj smo se vneto pripravljali na petkovo Prešernovo proslavo, tako da smo domačo slovesnost premaknili na nov teden,« so povedali včeraj navdušeni učitelji.

Resnici na ljubo se je slovenska zastava na proseški osnovni šoli »čudežno« pojavila že pred približno mesecem dni, vendar takrat dogodek ni prišel v javnost. »Čudežno«, saj še danes nihče ne ve povedati, kdo in kdaj naj bi jo obesil na šolsko pročelje. »Takrat smo od karabinjerjev prejeli ukaz naj jo takoj snamemo. Obljubili so nam, da jo bomo lahko spet izobesili, ko bo Občina poskrbela še za tretji drog,« so nam povedali učitelji. Takrat je bilo nič koliko slabe krvi in nejevolje. »Naj jo sname, kdor jo je izobesil, mi je že ne bomo,« so bili jezni učitelji. Poudarili so namreč, da je sramotno, da je bilo treba čakati tako dolgo na to, da se lahko slovenska zastava pridruži italijanski oziroma evropski. »Večina nas ima službo zato, ker smo Slovenci in znamo slovensko, ker smo opravili določene izpite in lahko poučujemo v slovenščini, v slovenski šoli,« so ocenili in dodali, da je včasih v nas premalo narodne zavesti. »Nekateri pravijo, da gre za folkloro, tako pa še daleč ni.«

Dodaten drog so na pročelje slovenske osnovne šole postavili prejšnji teden, tako da je bilo tokrat vse urejeno za postavitev nove, slovenske zastave.


Več novic na www.primorski.eu