Dušan Udovič. Foto: Primorski dnevnik
Dušan Udovič. Foto: Primorski dnevnik

LJUBLJANA - »Primorski dnevnik sem spoznal pri mojih starih starših. Od tedaj me zvesto spremlja na politični poti. Pri časopisu cenim svetlo zgodovino, posebno pa njegovo poslanstvo med Slovenci v Italiji in obenem njegovo sporočilnost o enotnosti slovenskega kulturnega prostora.« Slovenski predsednik Borut Pahor je takole izpostavil svojo navezanost na naš dnevnik, kateremu je včeraj vročil srebrni red za zasluge za ohranjanje nacionalne pripadnosti Slovencev v Italiji. Priznanje je sprejel odgovorni urednik Dušan Udovič.
V Kristalni dvorani predsedstva republike se je zbralo res veliko ljudi. Eni so prišli za Primorski dnevnik, drugi za Društvo slovenskih izobražencev, prejemnikom reda za zasluge, mnogi pa tako za časopis kot za društvo. Veseli smo bili nestorja slovenskih književnikov Cirila Zlobca, bivšega predsednika Danila Türka in dosedanjega veleposlanika v Rimu Iztoka Mirošiča, ki sta velika prijatelja Primorskega dnevnika, ministra Gorazda Žmavca ter generalne konzulke Ingrid Sergaš.
V Ljubljano so prišli predstavniki manjšinskega političnega in družbenega življenja, slovenski politiki vseh barv, nekdanji in sedanji diplomati, italijanska veleposlanica Rossella Franchini Sherifis in voditelj Italijanske unije v Sloveniji in Hrvaški Maurizio Tremul. »Veseli smo vseh, ki so prišli in z nami praznovali,« je po prireditvi dejal predsednik založbe DPZ-Prae Bojan Brezigar, ki so ga spremljali upravitelji in nadzorniki, ter seveda delovni kolektiv našega časopisa s kolegi upokojenci, ki so ostali navezani na dnevnik.
Udovič je ob prejemu uglednega odlikovanja poudaril pomen dnevnika za Slovence v Italiji, ki že 70 let dobivajo tiskano slovensko besedo. »Naša zgodovina, ki se naslanja na Edinost in na Partizanski dnevnik, ne potrebuje dodatnih komentarjev in pojasnil,« je dejal odgovorni urednik, ki je prepričan, da je časopis - kljub težavam - znal ohraniti korak s časom. Preteklost je pomembna, še pomembnejša pa je prihodnost, pri čemer je Udovič opozoril na težak finančni položaj časopisa ter stisko in hude težave, ki so nastale zaradi krčenja italijanskih državnih podpor. Pojasnil je, da so ob 70-letnici časnika na deželni in državni ravni naleteli na razumevanje in prepričanje, da je treba Primorskemu dnevniku z ustrezno zakonodajo zagotoviti obstoj in razvoj. Prepričani smo, da se bo to zgodilo,« je še povedal Udovič. Včerajšnje slovensko odlikovanje predstavlja v vsakem primeru dobro popotnico za prihodnost dnevnika.


Več novic na www.primorski.eu