Kraške ohceti tudi letos poleti ne bo. Foto: Primorski dnevnik
Kraške ohceti tudi letos poleti ne bo. Foto: Primorski dnevnik

To so v tiskovni noti sporočili člani zadruge Naš Kras, ki že skoraj pol stoletja obuja zgodovinske in etnološke značilnosti poročnih šeg na Krasu. Organizatorji Kraške ohceti, poleg zadruge Naš Kras sta to še Občina Repentabor in društvo Kraški dom, so razpis za letošnjo ohcet objavili decembra lani, a tudi tokrat, že drugič zapored, ni bilo nobenega odziva.

Kljub temu organizatorji niso »vrgli puške v koruzo«. Sklenili so, da bodo v bodoče napeli vse sile in začeli intenzivno iskati par, ki bi si na svoji poroki želel vse, kar spada k tradicionalni ohceti: fantovščino in dekliščino, prevoz nevestine bale, podoknice, sprevod v narodni noši itd. Kraška ohcet naj bi se zgodila leta 2018, ko bo zadruga Naš Kras srečala abrahama, 50 let pa bo poteklo tudi od odprtja muzeja Kraška hiša in prve ohceti v Repnu. Ob okroglem jubileju bodo pripravili vrsto prireditev, ki bodo na programu od spomladi do jeseni, lepa krona prazničnemu dogajanju pa bi bila Kraška ohcet. V zadrugi Naš Kras so na zadnji seji odbora omenili tudi možnost, da bi »arhivirali« Kraško ohcet, a je prevladala ljubezen do spoštovanja tradicije. Prav zaradi te ljubezni organizatorji vabijo zaljubljene pare, naj resno pomislijo na to, da bi se udeležili prihodnjega razpisa za Kraško ohcet.

Izjava Edija Krausa
Oseba, ki si srčno želi, da bi se na prihodnji razpis za Kraško ohcet (uradno ga bodo objavili konec leta 2017) prijavil kakšen zaljubljeni par, je predsednik zadruge Naš Kras Edi Kraus. V krajšem pogovoru je potrdil, da se bodo potrudili pri iskanju poročnega para, ob tem pa je tudi spomnil, da so na pomanjkanje interesa za poroko po »starinsko« že naleteli v preteklosti in da to nikakor ni pojav zadnjih dveh let. Zanimalo nas je, čemu organizatorji pripisujejo apatičnost za tovrstno tradicijo. Po Krausovi oceni pomanjkanje zanimanja za Kraško ohcet sovpada z upadanjem števila cerkvenih porok in z dejstvom, da ta svečanost zahteva določen napor, saj se v starih časih v zakonski jarem ni dalo skočiti kar mimogrede. So člani zadruge v obzir vzeli tudi možnost, da bi se posodobili in ponudili nov koncept Kraške ohceti? Na to vprašanje je Kraus odgovoril, da to ne pride v poštev, ker je značilnost Kraške ohceti v obujanju ljudskih šeg in običajev na Krasu v drugi polovici 19. stoletja, z njo pa želijo tudi počastiti spomin na vse tiste, ki so oživeli to etnografsko prireditvijo. In kaj se bo zgodilo, če tudi za leto 2018, se pravi za zlato poroko, ne bodo našli poročnega para? Edi Kraus je dejal, da ne želijo razmišljati o tem scenariju, in dodal, da bodo v vsakem primeru izpeljali program prireditev, s katerimi bodo počastili okrogle jubileje. (sč)


Več novic na www.primorski.eu