Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Kulinarika, umetniške fotografije, pesem in hudomušne anekdote: vse to so doživeli udeleženci uradnega odprtja pobude Okusi Krasa, ki je v torek zvečer v Ošterijo Ferluga na Ferlugih privabila številno občinstvo. Kako naj ga ne bi, saj so v gostilni ob hrani in pijači postregli tudi z lepim kulturnim večerom. Slednjega so oblikovali pevci Moškega pevskega zbora Vesna iz Križa, ki so občinstvu postregli s kriškimi in dalmatinskimi pesmimi, ter svojevrstno »začinjene« fotografije Marka Civardija, ki krasijo notranje prostore gostilne. Civardi, ki ga je predstavil Claudio Urizzi iz deželne sekcije Italijanske zveze fotografskih društev FIAF, se je za letošnjo izvedbo Okusov Krasa odločil za spremembo: namesto »klasičnih« posnetkov, na katerih kraljujejo mize, obložene z dobrotami, je ustvaril fotografije, s katerimi je hotel povezati pregovore o hrani z ženskim telesom. Slednjega so »dale na razpolago« nekatere prijateljice, ki so se ponudile kot ljubiteljski modeli in tako je nastalo enajst slik, na katerih odigrajo glavno vlogo ženska telesa in kraške dobrote, vsaka slika pa ponazarja enega od pregovorov, ki je tudi zapisan. Po Civardijevih besedah ne gre za erotiko, saj se »občutljivi« deli telesa ne vidijo, kar je bilo zanj kot fotografa tudi zelo težavno delo, saj ni lahko pokazati žensko telo, ne da bi zdrknil v erotiko.
Ob pevskem nastopu in odprtju razstave je letošnjo, že 14. pobudo Okusi Krasa orisala predstavnica Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Jessica Štoka. Kot znano, bo do 8. novembra 12 gostiln oz. restavracij, pet pekarn oz. slaščičarn ter štiri trgovine in bari ponujalo tipične kraške jedi, odjemalci pa bodo imeli na voljo tudi posebne enogastronomske darilne pakete.
Dobri hrani in pijači pa se prilega tudi dobra volja: za to so na torkovem večeru skušali z duhovitim nastopom poskrbeti upravitelj Ošterije Ferluga Dimitri Ferluga, ki je pozdravil prisotne, fotograf Civardi in predvsem Fabrizio Polojaz, ki je v poslovnem svetu znan kot solastnik podjetja Primo Aroma, v širši javnosti pa tudi kot navdihnjeni kabaretist, ki je s svojimi duhovitimi anekdotami iz prisotnih izvabil salve smeha.


Več novic na www.primorski.eu