Kulturni dom v Trstu. Foto: Primorski dnevnik
Kulturni dom v Trstu. Foto: Primorski dnevnik

Kulturni dom naj postane večnamenski kulturni center, v katerem bo gledališka dejavnost sicer še naprej imela osrednjo vlogo. Da se to zgodi je nujno potrebna, če že ne bistvena, lastninska preosnova stavbe v Ul. Petronio, ki je last nepremičninske družbe Dom, uporablja (brezplačna najemnina) pa jo Slovensko stalno gledališče. O lastninski usodi in namembnosti Kulturnega doma je tekla beseda na sestanku, na katerega je predsednica SSG Breda Pahor povabila predsednika SKGZ in SSO Rudija Pavšiča in Walterja Bandlja. Kot piše v tiskovnem sporočilu so se sogovorniki strinjali, »da je treba resno razmisliti o lastninskem vprašanju in preveriti možnosti za prenos od zdajšnje nepremičninske družbe na drugo raven ter pri tem preveriti alternativne možnosti. Zasledovati je potrebno cilj, da bodo lahko v Kulturnem domu računali na javno finančno podporo za prenovo, saj je zob časa močno načel osrednjo tržaško slovensko kulturno ustanovo.« Za lastninsko prihodnost stavbe se menda obeta več rešitev. Možno je, da bi lastnik neposredno postalo gledališče, interesenti pa ne izključujejo ustanovitve »ad hoc« nepremičninske družbe samo za stavbo v Ul. Petronio.

O vprašanju lastnine Kulturnega doma se govori že dosti časa, padlo je več zamisli in predlogov, ki pa so vsi ostali na ravni besed in obvez. Potrebo po rešitvi tega vprašanja je v intervjuju našemu dnevniku pred nekaj meseci izpostavil upravitelj družbe Dom Dušan Košuta, da je treba stvar na nek način rešiti je bil govor na zadnji seji deželnega sveta SKGZ, ki je bila namenjena kulturnim domovom v sklopu krovne organizacije. Očitno je na tem področju prišlo do vsaj načelne uskladitve stališč med SKGZ in SSO z namenom, da se odprta nepremičninska vprašanja rešujejo »v paketu«.

V sporočilu o srečanju na sedežu SSG namreč piše, da »ob dejstvu, da potekajo resne priprave za ureditev in večjo uporabnost narodnih domov pri Sv. Ivanu in v Ul. Filzi ter Stadiona 1. maja, je potrebno, da bodo v prihodnje potekala redna usklajevanja med raznimi subjekti. Pri tem bo morala sodelovati tudi družba Dom, ki je sedanja lastnica Kulturnega doma. To usklajevalno delo naj privede do primernih rešitev za vse štiri centre, po zgledu Tržaškega knjižnega središča.« Pahorjeva, Pavšič in Bandelj so podprli zamisel ovrednotenja prostorov Kulturnega doma tudi za umetniško-likovno dejavnost, predvsem v smeri dela in potreb društva za likovno umetnost KONS.

Srečanje je nudilo priložnost še za oceno zdajšnjega stanja v našem gledališču in sprememb, tudi statutarne narave, ki bi zadostile potrebam vsedržavne zakonodaje in same gledališke dejavnosti. To najbrž tudi pomeni, kot je svoj čas v našem dnevniku dal precej jasno razumeti Bandelj, da SSO po dogajanjih, ki so sledila odhodu predsednice Maje Lapornik, razmišlja o »vrnitvi« v vodstvene organe SSG. (st)


Več novic na www.primorski.eu