Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Pustni voz iz Medjevasi in Štivana ter pustna skupina iz Padrič in Gropade sta že drugo leto zapored najbolj prepričala žirijo Kraškega pusta. Uspeh so poželi tudi organizatorji, ki so na openske ulice privabili na tisoče gledalcev.

Čeprav so se prve z openskega Pikelca spustile snežinke zadruge Anffas, so prave, kaj sploh dežne kaplje, letošnjemu sprevodu prizanesle. Po snežinkah so gledalci skočili v pustno preteklost z gozdno policijo iz Merč, ko je prave vozove še vlekla bivolska vprega. Prava protagonista iz Merč sta namreč bila ravno orjaška bivola Riko in Peko, ki skupno tehtata 2,5 ton.

V ospredju so bile tudi druge živali, med temi so šempolajske uprizorile čarovnijo ljubezni, kriške opice pa so postavile pod vprašaj Darwinovo teorijo evolucije. Manj jih je bilo vklenjenih v cirkusa kotalkaric in kotalkarjev openskega društva Polet in SKD Drago Bojan iz Gabrovca. Obe skupini sta stavili na žonglerje in klovne.

V ospredju na Opčinah je bila tudi zelena Irska, ali bolje rečeno »irske« Sovodnje, ki so na voz postavile škrata »Leprechauma«. Zamisel keltske dežele je navdušila tudi voz iz Kolonje in tamkajšnje pustarje, ki so sanjali zlate goldinarje.

Tudi aktualno dogajanje je dobesedno pridrvelo na Dunajsko ulico. Medtem ko se je medvejsko-štivanski kraljevi par - kralj Herman Rimonika in kraljica Edvina Mandolina, na Opčine pripeljal na kočiji - so se pustarji iz Medje vasi in Štivana oglasili na startu sprevoda z vozom in zloglasnim rumenim audijem. Za audijem je na povorki nastopila še cela truma ameriških mažoretk v pomoč super herojev, ki nas bodo odrešili vsega zla. Med najbolj izvirnimi kostumi izven konkurence pustnih skupin si pohvalo zaslužijo pustni ustvarjalci s Proseka in Kontovela. Njihovi Minionsi, junaki računalniško oblikovanega filma, so izstopali po dodelanosti mask, manj po gibljivi elementih na vozu. Delovna sila malih rumenih junakov pač ni bila najbolj kakovostna.

Veliko iznajdljivost so dokazali tudi openski pustarji. S preprosto in dokaj socialno temo selfijev so prijetno presenetili. Prav tako so se daleč pred ostalimi skupinami uveljavili pustarji padriško-gropajske pustne skupine Luna puhna s temo o kavi. Sladkorčki, skodelice in celo prava kava so prebudili marsikaterega zehajočega gledalca, a kaj ko ji je sledila štmavrska mehiška siesta.

Že na prvi pogled je bilo pričakovati prisotnost vozov s Praprota in Medejavasi - Štivana na zmagovalnem odru. Oba sta blestela zaradi dodelanosti in tehnike. Štmavrski voz je z Renzijem v različici miške speedy gonzales obstal na 4. mestu, medtem so se priznani kuharji z eksotičnim in futurističnim jedilnikom žuželk moral zadovoliti z drugim mestom.

Živahno je bilo tudi na tribuni »«vipovcev«, kjer je bila omembe vredna rockovska pričeska deželnega svetnika Igorja Gabrovca. Dogajanje sta pred pizzerio Rino tudi letos povezovala zaobljubljena Evgen Ban in Marko Sancin. Slednji oblečen v nevestini noši, Ban pa v moški sta se zavzemala za prvo istospolno poroko na Kraški ohceti. Ni znano, ali sta prepričala prisotnega predsednika zadruge Naš Kras Edija Krausa. Dvojica je v Prosvetnem domu postala še bolj hudomušna trojica, saj se ji je pridružil zimzeleni in energični Reko Peko – Omar Marucelli, ki je še dodatno poživel vse pustarje.

Ob zvokih narodno zabavne glasbe skupine Akordi iz Postojne in brkinske godbe 2000 se je 49. izvedba Kraškega pusta na borjaču Prosvetnega doma zaključila pozno zvečer, prireditelji pa so že začeli snovati jubilejno 50. izvedbo.


Več novic na www.primorski.eu