Foto: MePZ Jacobus Gallus Foto:
Foto: MePZ Jacobus Gallus Foto:
MePZ Jacobus Gallus
Zborovodja Marko Sancin. Foto: MePZ Jacobus Gallus
MePZ Jacobus Gallus
MePZ Jacobus Gallus je bil v Postojni predstavljen kot steber zborovskega delovanja na Tržaškem. Foto: MePZ Jacobus Gallus

V petek, 28. novembra 2015 je potekalo v Postojni, v prostorih Glasbene šole, področno tekmovanje odraslih pevskih zborov. V kategoriji mešanih sestavov je nastopil MePZ Jacobus Gallus pod vodstvom Marka Sancina; v tej kategoriji je s Tržaškega nastopil še MePZ Rdeča zvezda iz Zgonika pod vodstvom Rada Miliča, z Goriškega pa MePZ Lojze Bratuž pod vodstvom Davida Bandlja. Vsi trije zbori so napravili na ocenjevalno žirijo, ki so jo sestavljali predsednica Urška Lah in člana Marko Vatovec in Gregor Klančič, dober vtis. MePZ Rdeča zvezda je dosegel 75 točk in prejel srebrno priznanje, MePZ Lojze Bratuž je dosegel 76 točk in prav tako srebrno priznanje, MePZ Jacobus Gallus pa se je z 89. točkami uvrstil v kategorijo »zlatih« zborov, ob tem pa je prejel še dve pomembni priznanji za skladbi iz predstavljenega tekmovalnega sporeda. Zbor je med vsemi mešanimi zbori najboljše izvedel ljudsko priredbo Preuozke so stazice goriškega skladatelja in dirigenta Hilarija Lavrenčiča; druga nagrajena izvedba pa je izvedba skladbe mladega primorskega skladatelja, doma s Škofij, Andreja Makorja Lux beata Trinitas, ki je dobila priznanje za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe. Zbor je zapel tudi skladbi Crucifixus Antonia Lottija in Bonum est confiteri Domino Vytautasa Miškinisa.

Pevke in pevci zbora Gallus so na nagrade upravičeno ponosni, saj so bile priprave na tekmovanje dolgotrajne in naporne, ob tem pa je nekoliko »trpelo« sprotno delo zbora, ki je v prvem delu letošnje pevske sezone kar precej aktiven na pevskem prizorišču.

Nagrade s postojnskega tekmovanja pa so tudi veliko priznanje dirigentu Marku Sancinu in njegovim prizadevanjem za dvig kakovosti zbora; potrdile so tudi pravilnost izbire tekmovalnega sporeda, kar je posebej navedla predsednica komisije Urška Lah v svojem zaključnem nagovoru pevkam in pevcem, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano v pričakovanju izidov in sicer, da so bili tekmovalni sporedi skrbno izbrani in da kažejo na razgledanost dirigentov ter njihovo pravilno vrednotenje zmogljivosti svojih zborov. Marko Sancin je imel pri izbiri srečno roko, kar je sad njegove strokovne in umetniške rasti.

MePZ Jacobus Gallus je bil v Postojni predstavljen kot steber zborovskega delovanja na Tržaškem; o tem pričajo tudi pravkar osvojene nagrade, ki pa predstavljajo tudi obvezo za nadaljnji trud in poglabljanje lastnega pevskega izraza, kakor je Urška Lah v svojem nagovoru svetovala pevkam in pevcem: »... tisti, ki bodo šli iz dvorane zadovoljni, se ne smejo uspavati na lovorikah, temveč morajo delati naprej in iskati nove izzive.«

TUDI DECEMBRSKI NASTOPI SO IZZIVI

MePZ Jacobus Gallus je v decembru polno zaseden. Do sredine mesec ima na sporedu še tri nastope, enega v okviru jubileja Glasbene matice, dva pa na sporedih letošnjih božičnih koncertov revije Nativitas. 4. decembra 2015 bo, v sodelovanju s KD Škedenj in ŽVS Vikra , zbor koncertiral v cerkvi v Škednju, 18. decembra 2015 pa ima, v sodelovanju z ZSKD še koncert v cerkvi pri Sv.Jakobu v Trstu, na katerem bo sodeloval tudi harmonikarski orkester Syntesis 4. Oba koncerta se bosta začela ob 20.30 in spadata v deželni niz NATIVITAS 2015/2016.

Boris Pangerc, MePZ Jacobus Gallus


Posnetek "Andrej Makor (1987): LUX BEATA TRINITAS (2013) (Sv. Ambrož)", ene od nagrajenih skladb: