Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Šestnajst dijakov šentjakobske nižje srednje šole Ivana Cankarja, dolinske nižje srednje šole Simona Gregorčiča ter dolinske osnovne šole Prežihovega Voranca je bilo nagrajenih na slavnostnem večeru literarnega natečaja Moja rodna domovina – Slovenija praznuje 25. rojstni dan, ki ga je priredila Osnovna šola Vič iz Ljubljane pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Gre za natečaj, ki stopa letos že v 8. sezono in ki se ga udeležujejo osnovne šole iz vse Slovenije, letos pa so se ga prvič udeležile tudi šole iz zamejstva.

Sodelujoči so svoje misli o rodni domovini zapisali v spisu ali v verzih, nekateri pa so jih celo upesnili in jih med drugim zapeli na zaključnem večeru. Strokovna žirija je izbrala nekaj več kot 30 zmagovalcev, med njimi so bili vsi sodelujoči učenci slovenskih šol iz Italije, da ne bi komu, kot so sami povedali, delali krivice, kajti vsa njihova dela so bila po mnenju žirije vredna nagrade. Tako so bili nagrajeni dijaki šole Ivana Cankarja Carlo Stocchi, Matej Stopar in Francesco Petaccia pod mentorstvom profesorja Elie Bastiančiča, dijaki šole Srečka Kosovela Martin Čok, Nicole Galluzzo, Veronica Lucà, Nicole Maurel, Ines Racman in Tristan Taverna pod mentorstvom profesorja Borisa Pangerca in učenci šole Prežihovega Voranca Jaran Bandi, Jakob Tul, Kim Locatelli, Tessa Zeriali, Nika Cocevari, Karin Lovriha in Tea Strani pod mentorstvom učiteljice Monike Sulli.

Podelitve nagrad se je poleg nagrajencev udeležila lepa množica ljudi, med drugimi tudi ministrica za obrambo Republike Slovenije Andreja Katič, jordanski konzul v Sloveniji Samir Hamarin ter visoki predstavniki različnih institucij, ustanov in organizacij. Slovenskim šolam s Tržaškega sta se pridružila ravnatelja Fiorella Benčič in Marijan Kravos.

Večer se je začel s slovensko himno, ki jo je zapela učenka osnovne šole Koper Lia Luša. Ravnatelj osnovne šole Vič Sašo Vlah je prisotnim zaželel dobrodošlico iz izrazil posebno zadovoljstvo za prisotnost slovenskih šol iz zamejstva. »Vaše literarno ustvarjanje nam dokazuje, da ste mladi predani naši domovini«, je med drugim povedal.« Navezal se je tudi na aktualne teme in med drugim dejal, da sta danes Evropa in tudi Slovenija pred novo preizkušnjo. »Slovenija je postala tranzitna država, katero so že in jo še bodo prečkali številni begunci in migranti. Pred nami je nov izziv, kako ljudem, ki zapuščajo svoje domove pri iskanju njihove sreče, kar se da najbolje pomagati« je dodal.

Pevska skupina Prijatelji iz Kočevja je zapela pesem Oj Triglav moj dom, nato je prisotne pozdravil predstavnik soorganizatorjev literarnega natečaja, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo mesta Ljubljana, Igor Potočnik. Priznanja mladim avtorjem najboljših nagrajenih prispevkov dajemo še posebej ponosno, je med drugim povedal, »v svojih literarnih delih ste namreč nam starejšim vsak po svoje zaupali, kaj vam pomeni domovina. Letošnji prispevki, ki so obogateni tudi s prispevki osnovnih šol iz zamejstva, so najboljši dokaz, da smo vsi skupaj na pravi poti, na kateri bomo vztrajali tudi v bodoče,« je zaključil.

Po nastopu folklorne skupine OŠ Koper pod mentorstvom Nine Luša je ministrica Republike Slovenije za obrambo Andreja Katič po zahvali vojnim veteranom nagovorila mlade udeležence natečaja. »Ponosna sem na vas, da tako plemenito uporabljate svoje talente, znanje in energijo, da z besedo, v poeziji in prozi izkazujete naklonjenost in čast svoji domovini, da izražate spoštovanje do osamosvojitvenih dogodkov, čeprav jih sami niste doživljali. Ob tem bi rada izrekla tudi priznanje vašim staršem, učiteljicam in učiteljem, mentoricam in mentorjem, da vam predstavljajo vrednote, ki so za naš narod izrednega pomena. Vesela sem in ponosna, da se je toliko šol iz Slovenije in iz zamejstva odzvalo na natečaj.« Nadaljevala je v prepričanju, da je večer tudi dokaz, da »smo Slovenke in Slovenci domoljubni, da gre za čutenje in zavedanje, ki je v nas. Domoljubje je del naše državljanske zavesti, ki nas vse združuje in povezuje, ne glede na starost, spol, svetovni nazor in druge osebne značilnosti oz. izbire v katerih se razlikujemo. Dragi mladi,« je zaključila, »uživajte v svoji mladosti, naj bo čim lepša in vse najboljše naši domovini. To je vaš neprecenljivi prispevek in mislim, da je Slovenija ponosna na vaše darilo.«

Pred predstavitvijo nagrajencev in odlomkov njihovih del je spregovoril še avtor ideje in mentor literarnega natečaja, Andrej Jurjevič. Povedal je, da je bila letošnja udeležba največja doslej, prispelo je 242 literarnih del, prvič tudi iz zamejstva. Izrazil je željo, da bi natečaj postal vseslovenski projekt, ki naj bi bil jasno vpet v koledar kulturnih prireditev v Sloveniji.

Nagrajenci so končno predstavili odlomke iz svojih del, vsak nastop je bil nagrajen s ploskanjem. Dela, ki govorijo o ljubezni do domovine, otroških sanjah, lepoti Slovenije, domoljubju, slovenskem jeziku in mnogo drugem, so organizatorji ponatisnili. Nagrajenci so poleg knjige iz rok ministrice in organizatorjev prejeli posebno, za to priložnost izdelano medaljo.

Nagrajeni slovenski tržaški dijaki in so v popoldanskih urah odšli na izlet z ladjico po Ljubljanici – tudi to je bil del nagrade. Zvečer so se vrnili domov z nepozabnimi občutki.


Več novic na www.primorski.eu