monsinjor Dionisio Mateucig. Foto: Primorski dnevnik
monsinjor Dionisio Mateucig. Foto: Primorski dnevnik

V 79. letu starosti je umrl žabniški župnik in rektor Marijinega svetišča na Svetih Višarjah monsinjor Dionisio Mateucig. Rodil se je 4. decembra 1937 v Pačuhu v beneški občini Dreka, poročata na spletnih straneh tednik Novi glas in štirinajstdnevnik Dom. Osnovno šolo je opravil v Dreki, malo semenišče v Castelleriu pri Vidmu, klasično maturo na videmskem semenišču in bogoslovje v Vidmu. Posvečen je bil 29. junija 1965. Kot kaplan je nato do leta 1973 služboval v Cussignaccu pri Vidmu, nato je bil pet let župnik v letoviščarskem kraju Forni di Sotto, nakar je bil premeščen za nadžupnika v Sappado.

Tam je Mateucig ostal do oktobra 1991, ki so ga premestili v Špeter Slovenov kot župnika in dekana za fare Nadiških dolin. Uvedel je mesečno mašo v slovenskem jeziku in bil deležen nasprotovanja. Ob 800-letnici špetrske župnije ga je 29. junija 1993 videmski nadškof Alfredo Battisti imenoval za častnega kanonika čedajskega kapitlja. Bil je tudi veroučitelj na dvojezični šoli v Špetru. Od leta 1998 dalje je bil župnik v Žabnicah v Kanalski dolini in rektor svetišča na Sv. Višarjah, kjer je skrbi za vernike in romarje, ki prihajajo iz štirih jezikovnih in kulturnih svetov, poroča Novi glas.

V župnijah, kjer je opravljal svoje dušnopastirsko poslanstvo, je pokojni še zlasti skrbel za pastoralno delo za mladino. Veliko pozornosti je posvečal ohranitvi sakralnih zgradb in njihovi obnovi kakor tudi obnovi župnišč. V bogoslužju je uporabljal tudi slovensko benečansko narečje, občasno tudi v župnijskih listih. V homilijah je pozival k strpnosti in sožitju med različnimi narodnimi skupnostmi v Furlaniji Julijski krajini, o enotnosti Cerkve in prijateljstvu med ljudmi.

Lani je za Koledar Goriške Mohorjeve družbe povedal: »Zadnji smo, zadnji slovenski duhovniki, imamo še sobrata v Mužnici, potem ni nobenega več. Ne vem, kako bo z Benečijo, kako bo s Svetimi Višarjami, kjer nobeden duhovnik ne zna slovensko. Nadškofu sem že večkrat rekel, naj poskrbi za duhovnika, ki bi obvladal vse jezike, tudi slovenskega, a ne čuje na tisto uho.«

Pogreb bo jutri, v četrtek, 1. septembra, ob 15. uri v Žabnicah. Od 10. ure dalje bo ležal v tamkajšnji župnijski cerkvi.

Več novic na www.primorski.eu