Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

VIDEM - Končno je tudi na palači Pokrajine Videm sredi mesta viden znak prisotnosti Slovencev in večjezičnosti, ki zaznamuje to območje. Včeraj so namreč odkrili štirijezično tablo na vhodu palače Belgrado, kjer se sestaja pokrajinski svet. Na odkritju, za katerega so izbrali prav evropski dan jezikov, je predsednik Pokrajine Videm Pietro Fontanini poudaril simbolni pomen nove table, »na kateri so na koncu vidni vsi jeziki, ki jih govorijo naši državljani.«

Fontanini se je tudi osebno zahvalil beneškemu svetniku Fabriziu Dorboloju, ki je bil v pokrajinski svet izvoljen v okraju Nadiških dolin. »Na žalost prihaja do odkritja te table šele dve leti po prvem predlogu Dorboloja, ko bo ta ustanova, v skladu z načrti deželne uprave, kmalu prenehala z delovanjem,« je še dodal Fontanini in se dotaknil reforme krajevnih uprav, do katere je zelo kritičen. Dorbolò se je nato tudi zahvalil pokrajinskemu svetu, ki je na koncu sprejel njegov predlog. Do tega pa ni prišlo takoj.

Prvi Dorbolojev predlog o štirijezičnem imenu za Pokrajino Videm je pred dvema letoma pokrajinski svet zavrnil, saj so se z njim strinjali le svetniki Demokratske stranke in Federico Simeoni (gibanje za avtonomno Furlanijo). Proti so takrat glasovali predstavniki Severne lige in Ljudstva svobode. Fontanini je imel namreč takrat drugačno mnenje in je na seji poudaril, da je treba upoštevati dejstvo, da je večina občin na Videmskem pretežno furlanskih, medtem ko je tistih, kjer so naseljeni Slovenci in Nemci zelo malo, tako da bi bila postavitev štirijezične table v bistvu neke vrste vsiljevanje zahtev maloštevilnih večini, kar ne bi bilo demokratično.

Fontanini je takrat še dodal, da je zgovoren znak spoštovanja Pokrajine do vseh manjšinskih skupnosti že to, da je poleg furlanskega odprla tudi urada za slovenski in nemški jezik (ki delujejo še danes, saj so vodje uradov na odkritju table pozdravili v slovenščini, furlanščini in nemščini, op.a.). Zadostno podporo je tako slovenski svetnik iz Špetra prejel šele 30. januarja 2015, ko so se z odlokom strinjali tudi pripadniki desnosredinske večine. Proti je januarja lani glasoval samo predstavnik stranke La Destra – Fratelli d’Italia (Marzio Giau), medtem ko so se trije svetniki, Pietro Dri in Andrea Premoselli stranke Naprej Italija ter Stefano Marmai (UDC) vzdržali. Zadeva se je nato še dodatno zavlekla, ker je deželno nadzorništvo zavrnilo prvi predlog table.


Več novic na www.primorski.eu