Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Otroški živžav nas je sprejel že na gabrskem trgu. Uhajal je izza oken v prvem nadstropju društvenega sedeža, kamor se je včeraj dopoldne umestil prvi PrijAtelje - posrečeno ime za otroško likovno delavnico s ciljem ustvarjanja in druženja. Ko je v avgustu zaokrožilo obvestilo, da jo bo gabrska Skala organizirala v sodelovanju z Zvezo slovenskih kulturnih društev (ZSKD), so čez noč zbrali šestnajst prijav, večino iz domačega kraja, nekaj jih je prišlo iz okoliških vasi, tudi iz Opatjega sela.

Otroci iz vrtca in osnovne šole bodo gabrski dom oživljali vse dopoldneve do petka, ko bodo ob 19. uri z odprtjem razstave pred javnostjo prikazali to, kar so čez teden ustvarili s pomočjo odraslih ustvarjalcev. Včeraj jim je bil mentor Franco Vecchiet, napovedani so še Karmela Rusjan, Valentina Fabbro in Emilija Pavlič, v četrtek pa jih bo pričakal Bernard Florenin, domačin, ki izdeluje koše. »Gabrje so vasica, vendar tu živi lepo število ustvarjalcev - likovnikov in obrtnikov, s katerimi bodo prišli otroci v stik. Pri nas ne bodo "parkirani", kar se včasih dogaja v poletnih središčih. Tu bodo ustvarjali in se z igro sproščali,« pravi Jana Pečar, pobudnica PrijAteljeja, sicer Lonjerka, ki se je priselila v Gabrje in s sabo prinesla svojo življenjsko energijo, ustvarjalnost in izkušnje s prirejanja likovnih delavnic. Ob strani ji stojijo Karin Tommasi in Tanja Gaeta iz ZSKD, dekleta Arianna, Giulia, Jana in Martina, stara od trinajst do šestnajst let, in še nekateri društveni člani, ki bodo čez teden dežurali. Otroci se bodo v vsem preizkusili. Gnetli bodo na primer glino in dan kasneje kruh, v petek pa se bodo s spremljevalci odpravili v Miren na obisk oblikovalke stekla Ede Miklus in na ogled ateljeja kiparja in oblikovalca Oskarja Kogoja.

Pravi užitek je bil opazovati, kako so se otročiči in Franco Vecchiet ujeli, kako je tržaški umetnik polagal vanje navdih, kako so z neposrednostjo, ki jim je pri teh letih lastna, iskali pri njem pomoč, zato da so v nelahki tehniki kolaža in na prosto temo izrazili, kar imajo v sebi lepega. In kako so v drugem delu dopoldneva dajali duška svoji radoživosti v glasbeni delavnici Tanje Gaeta. V Gabrjah smo bili včeraj priča zametku nečesa resnično lepega. In upamo, da tudi trajnega. (ide)


Več novic na www.primorski.eu