Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Za slovenske oz. dvojezične vrtce in šole vseh stopenj v Italiji se z današnjim dnem pričenja obdobje začetka pouka v okviru novega šolskega leta 2015/2016. V Furlaniji Julijski krajini se bo pouk uradno začel sicer šele v ponedeljek, 14. septembra, vendar so se na nekaterih šolah, zahvaljujoč se možnosti avtonomnega razporejanja, odločili, da bodo s poukom pričeli že v tem tednu. Tako bodo danes na Tržaškem v šolske klopi sedli učenci in dijaki vrtcev in šol Večstopenjske šole Vladimirja Bartola od Sv. Ivana ter Izobraževalnega zavoda Jožefa Stefana in Liceja Franceta Prešerna. Jutri se jim bodo, vedno na Tržaškem, pridružili še vrstniki, ki obiskujejo vrtce in šole večstopenjskih zavodov na Opčinah in pri Sv. Jakobu ter Tehniški zavod Žige Zoisa in Humanistični in družbeno-ekonomski licej Antona Martina Slomška. Na preostalih šolah in vrtcih na Tržaškem, Goriškem in Videmskem se bo pouk začel 14. septembra, isto velja za štiri občinske vrtce na Tržaškem.
V prihodnjih dneh se bodo vrata vrtcev in šol odprla za 4440 učencev in dijakov, od katerih 2559 na Tržaškem, 1609 na Goriškem in 272 na Videmskem: toliko smo jih namreč našteli na podlagi najnovejših podatkov, ki so nam jih posredovali iz Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za FJK ter iz uradov za šolstvo občin Trst in Devin-Nabrežina (bralce naj opozorimo, da so še vedno možna določena manjša odstopanja od teh številk). 1148 otrok bo obiskovalo otroške vrtce, 1623 osnovne, 864 nižje in 805 višje srednje šole. Prvošolcev, ki bodo obiskovali prvi letnik osnovne, nižje in višje srednje šole (za državne otroške vrtce v Uradu za slovenske šole nimajo podatka o prvem letniku, medtem ko smo jih za občinske vrtce pridobili, vendar bomo za zdaj podatek o prvem letniku izpustili), je 843: 332 prvošolcev je na osnovnih, 318 na nižjih in 193 na višjih srednjih šolah.
Če pogledamo bolj podrobno po pokrajinah, naj omenimo, da bo populacija slovenskih vrtcev na Tržaškem, tako državnih kot občinskih, v novem šolskem letu štela 600 otrok, medtem ko bo na Goriškem vrtce obiskovalo 448 otrok, v Špetru pa 100. Osnovne šole na Tržaškem bo obiskovalo 908 učencev, od katerih 179 v prvem letniku. Na Goriškem imajo 602 osnovnošolca, od teh 130 prvošolčkov, v Špetru pa 113 učencev, od katerih jih bo v prvi razred vstopilo 23.
Če pogledamo zdaj na nižje srednje šole, bo le-te na Tržaškem obiskovalo 502 dijaka, pri čemer bo 194 dijakov v prvem letniku. Na Goriškem so 303 nižješolci, od katerih jih bo 104 obiskovalo prvi letnik, v Špetru pa bo nižja srednja šola štela 59 dijakov, od katerih 20 v prvem letniku.
Slovenske višje srednje šole bo na Tržaškem obiskovalo 549 dijakov, od katerih jih bo 135 prvič vstopilo v razred. Na Goriškem imajo 256 višješolcev, od teh 58 v prvem letniku. (iž)


Več novic na www.primorski.eu