45. pevska revija Pesem mladih. Foto: Primorski dnevnik
45. pevska revija Pesem mladih. Foto: Primorski dnevnik

Organizatorji, Zveza cerkvenih pevskih zborov, so upravičeno zadovoljni z jubilejno izvedbo, ki je potekala v prazničnem vzdušju, saj so bili vsi zbori v soju pozornosti številnega občinstva. Starši in spremljevalci pevcev so letos upoštevali priporočilo organizatorjev in niso odhajali takoj po nastopu svojih otrok (kar je prejšnja leta dvorano spremenilo v neke vrste letališko čakalnico), temveč so izkazali zanimanje in spoštovanje do vseh nastopajočih. Za večjo zbranost in boljšo »logistiko« se je revija odvijala v petih izmenah oz. koncertih v gledališču Prešeren v Boljuncu.

Jubilejni pevski praznik je bil popoln z visoko udeležbo (31 društvenih in šolskih zborov), prijetnimi novostmi, krstno izvedbo novih skladb, dobrodošlico skupinam in zborovodjem, ki so prvič nastopili, pozornostjo do krajevne literature in obletnic skladateljev, ne nazadnje s kakovostnimi izvedbami in razveseljivim napredkom na več področjih. Vodstvo ZCPZ in člani posvetovalne komisije so namreč poudarili, da se je kakovost šolskih zborov izboljšala in da so ob priznanjih zborovodjem izstopali tudi dosežki drugih zborovodij in vzgojiteljev. Z željo po kakovostnem nastopu se je uveljavila tudi nujna želja po izobraževanju, z zelo pozitivnimi rezultati. Komisija, ki so jo sestavljali Marja Feinig, Damijana Čevdek Jug in sestra Karmen Koren, je pohvalila tudi premišljeno in raznoliko uporabo glasbil za spremljavo zborov in širok izbor literature. Pevci so po tradiciji dali prednost slovenski ljudski in umetni glasbi: spomnili so se šestdesetletnice smrti Marija Kogoja, predstavili so skladbe priznanih zamejskih, primorskih in koroških avtorjev (Danev, Kumar, Glavina, Kupper), a tudi novitete (na primer skladbo violinistke Jagode Kjuder) in skladbe, ki so jih sami zborovodje napisali ali priredili za svoje pevce. Večina zborovodij je po nastopu izkoristila priložnost za pogovor s člani komisije.

Na letošnji reviji je zapelo nad 700 malih in mladih pevcev s Tržaškega. Četice najmlajših oz. vrtcev Pika Nogavička (vodi Mihaela Skupek), Barkovlje (Magda Pertot), Ubald Vrabec (Ester Derganc), Elvira Kralj (Anna Palcich) in Anton Fakin (Silva Perčič) so s svojimi pevci od tretjega leta starosti dalje prevzeli občinstvo že na prvi pogled, nekateri pa so se po zaslugi sposobnih mentoric izkazali tudi s kakovostnim, zahtevnim in discipliniranim nastopom.

Bogato delovanje krajevnih društev so zastopali otroški zbori SKD Vigred (Aljoša Saksida), Krasje (Petra Grassi), Glasbeni ustvarjalci (Ivana Sullini), Pet Pedi (Mirko Ferlan), A.M.Slomšek (Zdenka Kavčič Križmančič), Fran Venturini (Suzana Žerjal), Z Ul'ce (Breda Sosič), F. Baraga (sestra Angelina Šterbenc), Mini Venturini in Mini Krasje (obe zasedbi vodi Neda Sancin), Ladjica (Lucrezia Bogaro – prvič na reviji), Glasbena kambrca (Tina Renar) in Zvonček (Anton Bedenčič). Nastopile so tudi mladinske skupine Igo Gruden (Mirko Ferlan), Vesela pomlad (Andreja Štucin Cergol), Primorsko (Aleksandra Pertot) in novonastala vokalna skupina devinskega Mladinskega krožka (Lucija Tavčar).

Zapeli so seveda tudi zbori osnovnih šol Virgil Šček (Barbara Corbatto), Oton Župančič (Daniela Tul), Fran Venturini (Alessandra Mignacca), Mara Samsa-Ivan Trinko (Valentina Pieri), Trubar-Kajuh (Carmen Cosma), Pinko Tomažič (Anna Palcich), Josip Jurčič (Barbara Corbatto), Alojz Gradnik (Tina Renar). Edini šolski zbor z mladinsko zasedbo je bil tisti Nižje srednje šole sv. Cirila in Metoda (Aleksandra Pertot). Spored je povezovala Urška Šinigoj, pozdrav nastopajočim in občinstvu pa je podal predsednik ZCPZ Marko Tavčar. Tudi tokrat je Slovenska Prosvetna Matica mecensko podprla razvoj otroškega petja in trud vsakega od nastopajočih zborov.


Več novic na www.primorski.eu