Ettore Rosato. Foto: Primorski dnevnik
Ettore Rosato. Foto: Primorski dnevnik

TRST - Demokratska stranka bo naredila vse za potrditev slovenskega parlamentarnega predstavništva. To obljublja Ettore Rosato, ki ni navadni poslanec, temveč vodja poslanske skupine DS in eden najtesnejših sodelavcev predsednika vlade Mattea Renzija. Rosato dobro ve, da se slovenska manjšina upravičeno boji izgube predstavnika v Rimu, je pa tudi prepričan, da se bo glede tega vprašanja našla primerna rešitev. Kakšna bo ta rešitev nam ni pojasnil, med pogovorom pa je večkrat poudaril, da se »kočljivosti« slovenskega vprašanja dobro zavedajo tudi v Rimu. Poslanec je tudi v teh počitniških dneh angažiran za zmago Da na jesenskem referendumu o ustavnih spremembah.

Leva sredina je trideset let obljubljala konec dvodomnega sistema in znižanje števila parlamentarcev. To so sicer obljubljali tudi drugi, a teh obljub niso izpolnili. Sedaj se nam z referendumom ponuja edinstvena priložnost, da te obljube izpolnimo.

Nekateri pravijo, da predstavlja konec dvodomnega sistema hud udarec za demokracijo. Ali je res tako?
Ne. Konec dvodomnega parlamentarnega sistema pomeni bolj hitre in enostavne zakonodajne postopke. Ne gre za nobeno krčenje ali omejevanje demokracije. Z zmanjšanjem števila parlamentarcev se bodo znižali stroški politike in Italija se bo tudi glede tega končno prilagodila evropskim standardom.

Ali bi moral Renzi odstopiti v primeru zmage Ne?
To ni naša glavna skrb. Mi si želimo, da bi zmaga Da imela pozitivne učinke predvsem za državo in državljane. To je naš temeljni cilj. Z reformami, ki jih je odobril parlament, smo pokazali, da smo resna vladna koalicija, ki ne obljublja v prazno, ampak dosledno spoštuje svoje obveze do državljanov.

Slovenska komponenta DS ni zbirala podpisov za sklic referenduma in se je s tem ogradila od uradne strankine usmeritve. Kako ocenjujete to stališče?
Poglejte, slovenska komponenta me je predhodno seznanila, da ne bo zbirala podpisov. Njene utemeljitve so se mi zdele legitimne, a problem se ne postavlja več. Mi smo v sklopu gibanja za Da v kratkem času zbrali dovolj podpisov za sklic referenduma. In to je v tem trenutku najpomembnejše. Sedaj si moramo Italijani in Slovenci zavihati rokave za uveljavitev reform.

Nobenega razkola torej s Slovenci v DS?
Jaz ne vidim nobenega razkola. Slovenska komponenta je ena od ustanoviteljic DS in bi bilo res škoda, da bi vsi skupaj naredili korak nazaj. Ponavljam: na obzorju ni nobenih razkolov in podobno.

Volilni zakon za poslansko zbornico (t.i. italicum) ne sodi v referendumski »paket«, Slovence pa zelo skrbi, da ne bodo imeli več parlamentarca. Zakaj je italicum tako ohlapen in nedorečen do slovenske manjšine?
Meni se italicum zdi dober zakon in nič kaj ohlapen. Končno bo takoj jasno, kdo je zmagal in kdo je izgubil volitve.

Ali se ni dalo glede Slovencev narediti in doseči kaj več?
Veste, v življenju se vedno najde kdo, ki pravi, da se lahko naredi nekoliko več od tega, kar je bilo narejenega. V parlamentu smo naredili, kar se je narediti dalo in mislim, da smo dosegli dober rezultat. Poglejte, DS si je vse od ustanovitve vedno prizadevala, da so Slovenci zastopani v vseh izvoljenih telesih. Tega načela se bomo dosledno držali tudi v prihodnosti . Bomo torej naredili vse za potrditev slovenskega parlamentarnega predstavništva.

Naša dežela bo imela samo dva senatorja. Ali se ni dalo Slovencem zagotoviti tretjega senatorja?
Na papirju se da vse narediti, a v parlamentu moraš imeti konsenz, brez katerega ne greš nikamor. Ko smo v senatu postavili vprašanje zastopstva slovenske manjšine so nekateri dvignili glas in izrazili pomisleke.

Od kje so prišli ti pomisleki?
S strani Furlanov. Jaz dobro poznam razlike med slovensko in furlansko skupnostjo. A žal za tretjega senatorja iz vrst slovenske manjšine nismo imeli dovolj parlamentarne podpore.

Kaj pa Trst po nedavnih občinskih volitvah?
Moje politično srce bije v Trstu, ki je moje mesto. Bojim se, da bo mesto, ki se je z županom Robertom Cosolinijem razvilo v evropsko, odprto in strpno mesto, obstalo in celo nazadovalo. Tega si res ne želim, a obstaja konkretna nevarnost, da se bo to zgodilo.

Sandor Tence


Več novic na www.primorski.eu