Narodni dom v Trstu. Foto: Primorski dnevnik
Narodni dom v Trstu. Foto: Primorski dnevnik

TRST - Deželna uprava bo prihodnji mesec odobrila preliminarni načrt za Narodni dom pri Sv. Ivanu v Trstu, obnova stavbe pa naj bi se končala ob zaključku leta 2018. To so informacije, ki sta jih deželni odbornika Francesco Peroni in arhitektka Nicoletta Zennaro (odborništvo za finance in premoženje) posredovala Liviu Semoliču, vodji pravne posvetovalnice SKGZ in podpredsedniku Narodne in študijske knjižnice, odgovornemu za problematiko domov. Na sestanku je tekla beseda o postopkih vračanja nepremičnin, na osnovi 19.člena zaščitnega zakona.

Odbornik Peroni se je želel soočiti glede postopkov udejanjanja omenjenega zakonskega člena in predvsem preveriti, če se zadeve glede obnovitve Narodnega doma pri Sv. Ivanu razvijajo v pravo smer. Semolič mu je v tem smislu orisal opravljeno delo in omenil zadnje operativne sestanke na odborništvu, na katerih je sodeloval tudi ravnatelj Slovenskega raziskovalnega inštituta-SLORI Devan Jagodic. Na srečanju je prišlo do zelo konkretnega sozvočja s tehničnim osebjem odborništva, ki je predstavnikoma slovenskih organizacij predstavilo okvirni načrt obnove svetoivanske stavbe.

Poleg že dogovorjenih namembnosti pri Sv. Ivanu sta Jagodic in Semolič takrat iznesla tudi potrebo po konferenčni dvorani, ki bi bila predvsem namenjena dijakom slovenskih višjih šol. Slovenski višješolski pol, ki domuje tam v bližini, namreč še danes ne razpolaga s primernimi prostori za zborovanja in za druge podobne dejavnosti. To potrebo so deželni arhitekti ustrezno recepirali in dodali v izvirni načrt lično dvorano s približno 130-150 sedeži, kar pa bo sicer precej zvišalo predvideni skupni strošek za obnovo. Tudi ta finančni aspekt je bil tema sestanka s Peronijem, ki je zagotovil podporo takemu načrtu in izrazil pripravljenost kritja dodatnega finančnega zalogaja, saj želi Dežela čim bolj dovršeno opraviti obnovitvena dela Narodnega doma pri Sv. Ivanu.

Odbornik Peroni se je ob tej priložnosti želel seznaniti tudi s postopki obnove Trgovskega doma v Gorici. Izrazil je zadoščenje, da se je razvilo zelo aktivno sodelovanje med NŠK in goriško Biblioteco civico, kar se bo še posebno udejanilo s povezovanjem in usklajevanjem delovanja v pritličnih prostorih Trgovskega doma. Italijanska knjižnica ima namreč v načrtu obnovo večje dvorane Trgovskega doma, ki ji je bila dodeljena že leta 1999 in ki bo postala čudovit stični prostor med dvema knjižnicama, kar bo tudi dejansko osmislilo samo črko in duh zaščitnega zakona, kjer se izrecno omenja namembnost prostorov v korist kulturnih in znanstvenih ustanov slovenskega in italijanskega jezika.

Pri tem je Semolič tudi spodbudil deželnega odbornika, da bi skupaj nastopili v smeri dodatnega pridobivanja prostorov v ostalih nadstropjih Fabianijeve stavbe, saj je cilj preoblikovati celotno nepremičnino v sodobno središče goriških kultur s čezmejno razsežnostjo. Glede same obnove vogalnih prostorov, ki bodo namenjeni sedežu NŠK pa je bilo potrjeno, da postopki tečejo po nastavljenem programu in edino neznanko za enkrat predstavlja še ne izrečeno mnenje spomeniške varnosti glede nekaterih specifičnih vsebin projekta.