Izostritev - Obetavna popotnica v novo leto za Slovence v Italiji

Odlično popotnico v novo leto sta v studiu oddaje Izostritev pozdravila predsednika obeh krovnih organizacij, Rudi Pavšič, predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze in Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij. Izpostavila sta, da bo zagotovljen denar treba znati tudi smotrno porazdeliti.

Politično dogajanje v sosednji deželi je preteklo leto zaznamovala reforma krajevnih uprav. Številni slovenski župani in politiki so se bali, da bo avtonomija in moč slovenske narodne skupnosti pri prostorskem načrtovanju v prihodnje okrnjena. Na nujnost zaščite pravic Slovencev je opozarjal tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Kakšni so bili pri tem odzivi, je povedal iz prve roke. Zaradi številnih nesoglasij je bila reforma prestavljena za 120 dni. Za kakšne spremembe si bodo v prihodnjih mesecih prizadevali, pa je pojasnila županja občine Sovodnje Alenka Florenin.

Ob pregledu leta so se s štirimi sogovorniki dotaknili tudi šolske reforme v Italiji, obnove nepremičnin slovenske narodne skupnosti in položaja Slovencev v Videmski pokrajini. Z gledalci so delili tudi svoj pogled na poostritev nadzora na mejah in postavljanje bodeče žice.