Borut Pahor in Sergio Mattarello. Foto: Primorski dnevnik
Borut Pahor in Sergio Mattarello. Foto: Primorski dnevnik

DOBERDOB - V Doberdobu so še pod vtisom sredinega odkritja spomenika slovenskim vojakom v prvi svetovni vojni in obiska dveh predsednikov republike, ki je bil za malo občino na goriškem Krasu - pa tudi za širši goriški prostor - prav gotovo zgodovinski dogodek. Ob slovesnosti in simboliki trenutka si bodo navzoči zapomnili prijetno vzdušje, ki je vladalo v občinskem parku, kjer je predsednika Slovenije in Italije, Boruta Pahorja in Sergia Mattarello, pričakalo okrog tisoč ljudi. Med njimi je bilo veliko otrok, ki so predsednikoma veselo mahali s slovenskimi, italijanskimi in evropskimi zastavicami.

»To je bil enkraten dogodek, počaščeni smo, da smo lahko gostili predsednika. Tudi za Občino so bile priprave na njun obisk velik zalogaj. S prefekturo in kvirinalom se je bilo treba usklajevati glede varnosti, prometnih zapor ipd., uradi in uslužbenci so bili pod velikim pritiskom, vse pa je steklo kot po olju,« je povedal župan Fabio Vizintin in izpostavil simbolni pomen, ki ga ima spomenik za doberdobsko skupnost in Slovence nasploh. »Na doberdobski planoti je umrlo okrog 36.000 slovenskih vojakov. Zdaj imamo končno mesto, kjer se jim lahko poklonimo. Nadejam se, da bo spomenik postal privlačen tudi za turiste, ki jih zanima zgodovina prve svetovne vojne, in predvsem za Slovence, katerih predniki so padli v naših krajih. Večkrat se nam je že zgodilo, da so nas slovenski obiskovalci vprašali, kje je "slovenskih fantov grob". Nekateri so mislili, da gre za kostnico v Redipulji. Zdaj jih bomo lahko usmerili k spomeniku,« je povedal Vizintin, po katerem se mora Občina Doberdob »vključiti v širše turistično omrežje, ki promovira zanimivosti in ostaline prve svetovne vojne«. »Doberdob je že na zemljevidu Poti miru, kar je odlična izhodiščna točka, narediti pa je treba še marsikaj. Ciljati moramo na razpise, preko katerih si bomo lahko priskrbeli denar za promocijo: ne mislim le na zgibanke, ampak tudi na bolj inovativne načine promocije, kot so spletne aplikacije. Medijsko poročanje o postavitvi spomenika in predsedniškem obisku je vsekakor že pripomoglo k boljšemu poznavanju naše občine in dejstva, da tu živimo Slovenci,« je poudaril Vizintin.

Uspeha dogodka se veseli tudi Igor Komel, predsednik goriškega Kulturnega doma, ki je nosilec projekta Bunker, v okviru katerega se je porodila ideja za postavitev spomenika. »Vse se je dobro izteklo, celo vreme se nam je nasmehnilo. Čeprav smo dan po odkritju spomenika in obisku dveh predsednikov še vedno polni adrenalina, smo si končno lahko oddahnili. V dogodek smo vložili ogromno napora, organizacija tako velike slovesnosti je bil zahteven izziv, v sredo pa je bil ves trud poplačan,« nam je včeraj povedal Komel, ki si pred dvema mesecema sploh ni predstavljal, da bo odkritje spomenika preraslo v tako odmeven dogodek: »O tem, da bi lahko prišla oba predsednika, se nam še niti sanjalo ni, a se je zgodilo. Zadovoljni smo, ker smo s postavitvijo zapolnili celo stoletje trajajočo vrzel v javnem spominu na slovenske vojake, ki so tako v avstro-ogrskih kot italijanskih uniformah borili na soški fronti. Spomenik želi biti opomin na grozote prve svetovne vojne, istočasno pa priča o kulturi miru, dobrososedskih odnosih med Italijo in Slovenijo ter o sožitju med tu živečimi narodi.« Komel je poudaril, da bi spomenika brez pomoči drugih ustanov ne mogli postaviti. Posebno se je zahvalil Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ministrstvom RS za kulturo, obrambo ter delo, družino socialne zadeve in enake možnosti, Pokrajini Gorica, SKGZ in SSO, občinam Ljubljana, Nova Gorica, Brda, Kanal ob Soči, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica ter seveda občini Doberdob in Zadružni banki Doberdob in Sovodnje.


Več novic na www.primorski.eu