Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

»Nebo in zemlja vincu sta prijazna, sovražiti ga, ni to misel blazna?« »Kdor ne ljubi cvetja, deklet in vina, ta je hujši kot živina!« Tudi take napise (pričujoča sta »krasila« eno od stojnic Kmečke zveze) je bilo videti včeraj na Proseku, kjer je na sam god zavetnika praznovanje sv. Martina doseglo vrhunec. Verski del praznika je prišel do izraza popoldne s slovesno mašo v domači cerkvi, že od dopoldneva dalje pa je bil Prosek v znamenju živahnega vrveža, saj so v vas stalno prihajali obiskovalci.
Glavna cesta skozi vas je bila zaprta za promet, ravno tako Kržada, tam je namreč zaživel tradicionalni sejem s stojnicami, ki so ponujale najrazličnejše blago, od oblek, spodnjega perila, nogavic, usnjene galanterije, dežnikov ter kuhinjskih in gospodinjskih pripomočkov pa vse do raznega orodja, suhe robe in lesnih izdelkov, rokavic, kap, suhega in južnega sadja, sladkarij ter specialitet od blizu in daleč. Ob uri kosila je bilo v priložnostnih osmicah in vaških gostinskih obratih kar živahno, mize so bile skoraj polno zasedene, pri blagajni pa je bila vrsta, saj so si obiskovalci zaželeli domačih dobrot, od narezka s kuhanim ali surovim pršutom z dodatkom hrena, salamo in sirom pa do kuhanih jedi, kot so klobase, hrenovke, razne prikuhe (zlasti zelje in krompir v kozici), jota, golaž, kuhani štruklji, palačinke in jabolčni zavitek, predvsem pa znameniti »fancli z düšü«, ki so ena od najbolj znanih poslastic proseškega martinovanja. Obiskovalcem sta bila na voljo tudi sejem starin in rabljenih predmetov na prireditvenem prostoru na B’lancu ter kmetijski sejem, kjer so na Kržadi zaživele stojnice kmetovalcev, članov Kmečke zveze, ki so številnim mimoidočim ponujale tipične krajevne proizvode.
Sv. Martin je svetnik, ki iz mošta dela vino, zato je bila v okviru praznika na voljo bogata ponudba domačih vin, začenši z znanim prosekarjem. Vino je bilo seveda na voljo v vseh lokalih in osmicah, razstava in pokušnja pa je bila tudi na dvorišču zahodnokraškega rajonskega sveta, kjer si je bilo poleg tega mogoče ogledati še fotografsko razstavo in razstavo panojev, ki so bili na ogled na nedavnem Slofestu. Ljubitelji bolj »adrenalinske« zabave pa so lahko prišli na svoj račun z obiskom luna parka, medtem ko so tisti, ki obožujejo glasbo in ples, lahko obiskali Kulturni dom Prosek-Kontovel (tam je zvečer spored praznika predvideval tudi nagrajevanje vin in natečaja Pričevanja), kjer je spored obsegal skupinske plese in glasbeni večer z DJ-em. (iž)


Več novic na www.primorski.eu