Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Župani vseh šestih občin tržaške pokrajine želijo, da bi Julijska medobčinska teritorialna unija imela res samo nekatere nujne pristojnosti, za ostale pa bi občine med seboj sklepale konvencije, da bi se tako tudi ustvarilo določeno ravnovesje med Občino Trst in ostalimi občinskimi upravami. Zadevni dokument, ki ga je podpisalo vseh šest županov, so le-ti izročili deželnemu odborniku za lokalno samoupravo Paolu Panontinu na srečanju v Trstu, ki so se ga na pobudo tržaškega prvega občana Roberta Dipiazze udeležili še župani Sandy Klun (Dolina), Vladimir Kukanja (Devin-Nabrežina), Marko Pisani (Repentabor), Laura Marzi (Milje) in podžupan Občine Zgonik Rado Milič.

Dokument se nanaša na pristojnosti, o katerih govorita 26. in 27. člen deželnega zakona o reformi krajevnih uprav, pri čemer izhaja iz ugotovitve, da neravnovesje med številom prebivalstva občin Julijske medobčinske teritorialne unije onemogoča izbire, ki bi bile hkrati demokratične in soudeležene. Z drugimi besedami povedano, gre za številčno neravnovesje med Občino Trst, ki ima dobrih 200 tisoč prebivalcev, in ostalimi občinami, ki skupno štejejo nekaj več kot 30.000 prebivalcev.

Zato se med drugim predvideva zmanjšanje števila področij oz. služb v pristojnosti medobčinske zveze od sedem na največ pet. Med temi bosta morala nujno biti socialno skrbstvo in medobčinsko načrtovanje, saj tržaška socio-zdravstvena služba že zdaj pokriva celotno ozemlje Pokrajine Trst, medtem ko je bila prej za medobčinsko načrtovanje pristojna pokrajinska uprava. Ostala tri področja, s katerimi se bo ukvarjala zveza, bodo določili naknadno, medtem ko se bodo za vse ostalo v slučaju potrebe občine dogovarjale med seboj in sklepale konvencije. Ena od teh bi npr. lahko zadevala delovanje lokalne policije, pri čemer je podžupan Rado Milič dal primer možnega koriščenja redarjev iz različnih občin v primeru prireditev (npr. na dolinski Majenci), kjer je potrebna prisotnost večjega števila redarjev, krajevna občina pa jih nima dovolj. Vsekakor je za Miliča to prvi korak, zdaj je treba počakati, kaj bo odločila deželna uprava.

Če bo Dežela sprejela predlog županov, potem bo članstvo v medobčinski zvezi v interesu vseh občin, meni devinsko-nabrežinski župan Vladimir Kukanja. Vsi župani z Dipiazzo na čelu se namreč zavzemajo za to, da Trst ne bi vplival na odločanje okoliških občin, prav tako pa tudi, da ne bi ostale občine vplivale na odločitve v Trstu oz. da bi morali ohraniti neko ravnovesje med največjo in manjšimi občinami. Zato bi morala medobčinska zveza ohraniti samo tiste pristojnosti, ki so res nujno potrebne, vse ostalo, kar ne vpliva na politične odločitve, pa bi urejali s konvencijami med posameznimi občinami. To se je sicer predlagalo že pred dvema letoma, a temu predlogu takrat ni nihče prisluhnil, je dejal Kukanja.


Več novic na www.primorski.eu