V torek bo v Kulturnem domu proslava ob 70-letnici obnove slovenskih šol. Foto: Primorski dnevnik
V torek bo v Kulturnem domu proslava ob 70-letnici obnove slovenskih šol. Foto: Primorski dnevnik

To želi biti proslava ob 70-letnici obnove slovenskih šol v Italiji, ki bo potekala v torek, 19. aprila, v popoldanskih in večernih urah v Kulturnem domu v Trstu. Pobudo, pri kateri sodeluje več sto učencev in dijakov slovenskih šol vseh stopenj s Tržaškega, Goriškega in Videmskega, so predstavili včeraj dopoldne v Tržaškem knjižnem središču v Trstu ob prisotnosti nekaterih profesorjev in ravnateljev in dijakinj slovenskih šol ter predstavnikov Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za Furlanijo Julijsko krajino.

Na predstavitvi, ki jo je povezoval profesor na tržaškem Liceju Franceta Prešerna Aleš Doktorič, so o pobudi spregovorili Tomaž Simčič (Urad za slovenske šole), ravnatelji Marijan Kravos (Večstopenjska šola Sv. Jakob), Loredana Guštin (licej Prešeren), Magda Visentin (Večstopenjska šola Vladimirja Bartola Sv. Ivan) in Sonja Klanjšček (večstopenjski šoli Doberdob in Špeter) ter dijakinji Maja Kojanec, drugače tudi asistentka režiserja dogodka Romea Grebenška, in Martina Husu, ki je oblikovala scensko postavitev. Prvi zametki proslave segajo v leto 2014, ko so na liceju Prešeren začeli razmišljati o počastitvi 70-letnice šole (s tem v zvezi je licej izdal zbornik, o katerem pišemo na drugem mestu), ki pa sovpada s 70-letnico obnove slovenskega šolstva v naših krajih, zato so jo potem po prizadevanju Deželnega šolskega urada sklenili razširiti na praznik celotnega slovenskega šolstva v Italiji. Pri tem so želeli izhajati iz tega, kar naša šola je, se pravi tako iz tradicije kot tudi vsidranosti v sedanjost in pogleda v prihodnost.

Osnoval se je pripravljalni odbor, v katerem sedijo ravnatelji šol in ga koordinira ravnateljica liceja Prešeren Loredana Guštin in ki je režijo dogodka poveril igralcu Slovenskega stalnega gledališča Romeu Grebenšku. Slednji je proslavo zasnoval ne v klasičnem smislu, ampak kot zabavni dogodek, od tod tudi naslov »Velika zabava«.

Spored bo obsegal popoldanski in večerni del. Tako bodo v torek popoldne med 16. in 18. uro na različnih lokacijah v tržaškem Kulturnem domu učenci in dijaki vseh slovenskih večstopenjskih šol v FJK s plesnimi, pevskimi in igranimi točkami prikazali svojo ustvarjalnosti in bogastvo slovenske kulturne dediščine. Tako bodo nastopili pevski zbori Osnovne šole Ljubke Šorli iz Romjana (Večstopenjska šola Doberdob), OŠ Josipa Abrama iz Pevme (Večstopenjska šola Gorica) in Nižje srednje šole Simona Gregorčiča (Večstopenjska šola Josipa Pangerca Dolina, ob njih pa bodo učenci OŠ Alojza Gradnika s Cola (Večstopenjska šola Opčine) nastopili s plesno folklorno točko s petjem, dalje bodo učenci OŠ Ivana Grbca-Marice Gregorič Stepančič iz Škednja in od Sv. Ane (Večstopenjska šola Sv. Jakob) predstavili škedenjski kruh, učenci OŠ Otona Župančiča od Sv. Ivana (Večstopenjska šola Bartol) pa kratke video posnetke o zamislih otrok o preureditvi Narodnega doma pri Sv. Ivanu. Učenci Dvojezične večstopenjske šole Špeter bodo ponudili gledališko predstavo o škratih in krivapetah, njihovi vrstniki iz OŠ 1. maj 1945 iz Zgonika (Večstopenjska šola Nabrežina) pa bodo prikazali, kakšna je bila učilnica nekoč, medtem ko bodo učenci OŠ Frana Milčinskega s Katinare (Večstopenjska šola Bartol) prikazali otroške igre za praznične čase nekoč.

Večerni del, ki se bo začel ob 20. uri, pa bo obsegal predstavo, ki jo bodo ob zboru in glasbeni skupini NSŠ Sv. Cirila in Metoda ponudili dijaki slovenskih višjih srednjih šol iz Trsta, se pravi Liceja Franceta Prešerna, Humanističnega in družbeno-ekonomskega liceja Antona Martina Slomška, Tehniškega zavoda Žige Zoisa in Izobraževalnega zavoda Jožefa Stefana, ki so za to priložnost združili moči in vključili v pripravo sporeda to, kar delajo v okviru svojih zunajšolskih dejavnosti. Kot je bilo rečeno na včerajšnji predstavitvi, je to dijake različnih šol zelo povezalo, tako da so priprave potekale v posebnem vzdušju.

Spored, ki ga bo povezoval znani napovedovalec Evgen Ban, tudi sam nekdanji učenec in dijak slovenskih šol v Italiji, bo obsegal nastop priložnostnega dekliškega pevskega zbora, rock in jazz skupine, pevke Erike Labiani s klavirsko spremljavo, dramsko predstavo o Povodnem možu v današnjem času ter ritmično in plesno točko, ki ju je za to priložnost pripravila koreografinja Daša Grgič. Prisotne bosta uvodoma pozdravila predstavnika šolskih oblasti iz Italije in Slovenije, svoja razmišljanja pa bodo podali dijak z liceja Trubar-Gregorčič iz Gorice, šolnici iz Špetra v Benečiji in predstavnik staršev iz Trsta. Omeniti velja, da so pobudo podprli Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, krovni organizaciji Slovencev v Italiji SKGZ in SSO, Zadružna kraška banka in Zadružna banka Doberdob in Sovodnje, organizatorji pa si prizadevajo za pridobitev pokroviteljstva ministrstev za šolstvo Italije in Slovenije. Drugače slovensko ministrstvo in Zavod Republike Slovenije za šolstvo prav tako sodelujeta, tako kot Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu, Urad za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za FJK, ZSŠDI, SSG, Slovenski dijaški dom Srečko Kosovel iz Trsta in deželni sedež italijanske radiotelevizije RAI, ki bo posnel praznovanje, večerni del programa pa bo predvajal predvidoma 1. maja.

Organizatorji pri tem opozarjajo, da bo zaradi omejenega števila prostorov vstop v Kulturni dom možen samo z vabili. Vabila za večerni del prireditve bodo od danes popoldne na voljo v Tržaškem knjižnem središču, tudi za popoldanski del pa se je treba predhodno prijaviti na naslov elektronske pošte tomaz.simcic@istruzione.it.


Več novic na www.primorski.eu