Foto: BoBo Foto:
Foto: BoBo Foto:

Eden najpomembnejših živečih pisateljev v slovenskem jeziku in najbolj prevajani slovenski avtor, dobitnik številnih domačih in tujih literarnih nagrad, je star 103-leta. Ob življenjskem jubileju so izšli njegovi novi dnevniški zapisi

Boris Pahor, starosti navkljub, ostaja pozoren opazovalec sodobnega družbenega dogajanja doma, v Sloveniji in v širšem prostoru, hkrati pa kritičen ocenjevalec odločitev, ki nam krojijo življenje in prihodnost. Recept za stiske in tegobe današnje Evrope tako vidi samo v dialogu, usmerjenem k razumu. In na tej poti si želi bolj odločne vloge tudi matične države. Ob častitljivem rojstnem dnevu eno od želja namenja prav njej, Sloveniji.

»Imam samo eno željo; da bi se slovenska država in njena identiteta, ki danes v Evropi obstaja, obdržala. Tudi za to je potreben dialog. Torej reševanje slovenske identitete s tem, da se rešuje slovensko državo. Vse, kar je še v moji moči, bom dal za to. Čeprav imam zdaj težave s pisanjem, saj ne vidim, kar napišem.«

Neumorni pričevalec in zapisovalec svojega časa se še kar naprej odziva na svet okoli sebe, na svoje ožje tržaško okolje, na Primorsko in seveda na dogajanje v Sloveniji ter Evropi. Knjiga V imenu dialoga so novejši dnevniški zapisi, v katerih se kritično in neposredno posveča že znanim temam in zapisuje izzive za dialog. Še zmeraj kliče po pravičnem svetu in verjame, da premore človeštvo dovolj modrosti in volje, da se izkoplje iz kriz. Hkrati poziva, tako kot njegov prijatelj Stephane Hessel, ki ga vselej rad omeni, k bolj etičnemu človeku. Pahor je še zmeraj zelo bran, o čemer nam povedo v knjigarnah in v knjižnicah. Nekropola, odlično izpisana zgodba o taboriščni izkušnji, je na vrhu priljubljenosti, več kot 60 objavljenih del v več jezikih, a so v zadnjih letih popularni tudi novi izidi. Zato ni nenavadno, da bo današnji rojstni dan obhajal z novo knjigo in da jo imajo v roki tudi že prvi bralci.

Najnovejšo knjigo V imenu dialoga je neutrudni literat sestavil iz dveh delov: v prvem objavlja dnevnik , ki je leta 2005 mesec dni izhajal v Delovi Sobotni prilogi, v drugem pa so besedila, ki so nastala od leta 2013 do danes in se zdijo avtorju zelo pomembna. Monografijo Tako sem živel , Stoletje Borisa Pahorja, ki je pri Cankarjevi založbi izšla ob pisateljevi stoletnici v štirih tisoč 500 izvodih, so razprodali. Pripravljen je ponatis 1300 knjig.

Mirjam Muženič, Neva Zajc