ŠD Vesna - osvojitev državnega pokala elitne lige v deželni konkurenci je obenem zgodovinski uspeh, saj nobeni slovenski nogometni ekipi še ni uspel tak podvig. Foto: Primorski dnevnik
ŠD Vesna - osvojitev državnega pokala elitne lige v deželni konkurenci je obenem zgodovinski uspeh, saj nobeni slovenski nogometni ekipi še ni uspel tak podvig. Foto: Primorski dnevnik

Flaibano – Vesna 2:4 (1:4)
Strelci: v 2. iz 11-m Namio, 6. Potenza, 19. Kosmač, 22. Colja, 39. Colja; 63. Rossi
Vesna: Carli, G. Kerpan, Potenza, Avdić (Purič od 87.), Disnan, Vatovec, Kosmač (Menichini od 61.), Toffoli, Colja (Stanich od 75.), Božičič, Venturini. Trener: Sandrin.
Nekaj več kot tisoč gledalcev je v Manzanu prisostvovalo zmagoslavju kriške Vesne, ki je po hladni prhi v prvi minuti srečanja nanizala štiri zadetke in vodstvo potrdila tudi v drugem polčasu. »To je najprej uspeh za moštvo, za vas Križ in nasploh za ves slovenski šport v Italiji,« je po srečanju dejal predsednik Vesne Roberto Vidoni. Osvojitev državnega pokala elitne lige v deželni konkurenci je obenem zgodovinski uspeh, saj nobeni slovenski nogometni ekipi še ni uspel tak podvig. Pred dvema letoma je repenski Kras v finalu v Červinjanu izgubil proti Chionsu.
Iz Križa in drugi kraških vasi so se v Manzano pripeljali številni navijači. Mladinska ekipa Vesne je na tribunah poskrbela tudi za navijaško vzdušje z bučnim navijanjem ter barvnimi dimnimi bombami. Začetek srečanja pa je bil za navijače »plavih« podoben pravi drami. Goran Kerpan je bo slabi minuti naredil prekršek v Vesninem kazenskem prostoru in sodnik je pokazal na belo točko. Flaibanov napadalec Naimo je vratarja Carlija poslal na eno stran, žogo pa na drugo.
Naloga varovancev trenerja Luigina Sandrina je postala takoj zelo zahtevna. Že v 5. minuti je Potenza izenačil po nizkem predložku Saše Božičiča. Marsikateri zvesti navijač Vesne se je takoj spomnil tekme v Tavorjani aprila 2014, ko je Vesna po takojšnjem zaostanku slavila s končnim 1:4 in z zmago napredovala v elitno ligo. Tokrat je bilo podobno. Flaibano je razen uvodnega poskusa predal pobudo Križanom, ki so po dolgi podaji Gorana Kerpana v 19. minuti preko Coljevega »podaljška« z glavo prešli v vodstvo po zaslugi Kosmača.
Preobrat se je Vesni uresničil. V nadaljevanju je stopil v ospredje David Colja, mladi talent iz Sesljana. Dve minuti po drugem golu Vesne je odlična kombinacija Venturini-Colja »preluknjala« statično obrambo Flaibana za delni 3:1. Omembe vreden je tudi odločilen poseg Carlija, ki je v 36. minuti v lepem slogu odbil zelo nevaren strel Flaibanovega napadalca. Četrti gol Vesne je padel v 39. minuti, ko je Colja zaplenil žogo na polovici igrišča, stekel sam do nasprotnikovega vratarja in uresničil zmagoviti poker Vesne. Med veseljačenjem je po zadetku še stekel do klopi in poljubil majico Petra Croucha, vzornika in napadalca angleškega Stoke Cityja. Crouch je namreč Coljev vzdevek.
Drugi del igre je bil manj napet od prvega. Vesna je celih dvajset minut lepo upravljala srečanje. Naposled je špica Flaibana Marco Rossi znižala zaostanek v 64. minuti. Vstop videmskega talenta Leonarduzzija je poživel rumeno-črne leve, vendar se Vatovec in Avdić nista pustila presenetiti.
Zadnja tretjina igre je minila v znamenju razdrobljene igre. Obe moštvi sta se odvečno »raztegnili«. Sandrin je na mesto Kosmača poslal na igrišče Menichinija, ki je s svežimi silami poživel poskuse Križanov, ni pa mu uspelo uresničiti petega gola, ki bi zmago predčasno spravil na varno. V 87. je igrišče zaradi poškodbe zapustil Avdić. Zamenjal ga je Purič. Kronometer je kljub štirim minutam sodnikovega dodatka prizanesel Vesni, ki je srečanje zaključila v napadu z neuspešnim kazenskem strelom Saše Božičiča.
Sledil je trikratni sodnikov žvižg in začetek slavja nogometašev, odbornikov in navijačev Vesne, ki se je po nagrajevanju z dvigom pokala kapetana Carlija v Manzanu nadaljeval še do poznih ur v Križu.


Več novic na www.primorski.eu